dimarxeio_thessalonikis_01Έξι μικρά δημαρχεία, για άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, σε καθεμία από τις δημοτικές κοινότητες, σκοπεύει να δημιουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπεται στο νέο οργανόγραμμα. >>>

 

Έτσι κάθε δημοτική κοινότητα θα διαθέτει γραφείο σχολικής μέριμνας, καθαριότητας και αστυνόμευσης (οι Α' και Β' δημοτικές κοινότητες θα «καλύπτονται» από την έδρα της Δημοτικής Αστυνομίας στη Μοναστηρίου).

Ο Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, μίλησε, πάλι, για πελατειακό σύστημα που ίσχυε μέχρι τώρα στο δήμο: «Μέχρι τώρα δημιουργούνταν διευθύνσεις και τμήματα με στόχο να φτιαχτούν θέσεις κομμένες και ραμμένες για ημετέρους, ενώ περιγράφονταν ειδικότητες προκειμένου να γίνει εφικτή η πρόσληψη ημετέρων», υποστήριξε. Και πρόσθεσε ότι, στην αξιολόγηση, όλοι οι υπάλληλοι έπαιρναν δέκα, ενώ αυτό τώρα «θα διορθωθεί».

Μίλησε για έλλειψη συνεργασίας των υπηρεσιών ως τώρα («σε ένα σεμινάριο μάνατζμεντ που διοργάνωσε ο δήμος για τους διευθυντές του δήμου, πολλοί δε γνωρίζονταν μεταξύ τους», ισχυρίστηκε) και πρόσθεσε πως οι απαντήσεις που δίνονταν στους πολίτες από τις υπηρεσίες ήταν ακαταλαβίστικες.

Όταν ρωτήθηκε αν η αναδιάρθρωση σημαίνει απολύσεις, διαβεβαίωσε ότι «κανείς δεν απολύεται». Είπε πως ο δήμος έχει 4.500 υπαλλήλους και αυτές προβλέπονται ως οργανικές θέσεις, αφού «δεν επιτράπηκε στο δήμο από το υπουργείο να προβλέψει νέες θέσεις στον οργανισμό και συγκεκριμένα νέες θέσεις για ειδικότητες που άμεσα χρειάζεται, παρά υποχρεώθηκε να διατηρήσει τις ειδικότητες που προέβλεπε ο παλιός οργανισμός (σ.σ. περίπου 800), ο οποίος χρονολογείται από το 2001». Στο νέο οργανισμό προβλέπονται άλλοι 987 για τις ανάγκες της Καθαριότητας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ενώ οι υπάλληλοι συμμετείχαν στη διαβούλευση για το οργανόγραμμα, αυτό δεν το έκαναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Καταργούνται οι αντιδημαρχίες

Όπως ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου για θέματα διοίκησης, Βασίλης Κάππας, καταργούνται οι αντιδημαρχίες αφού ο θεσμός “υπήρχε μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης”. Πρόσθεσε ότι πλέον οι αντιδήμαρχοι θα αφιερώνονται στην παραγωγή πολιτικής και απεμπλέκονται από την καθημερινή διαχείριση των θεμάτων.

Θεσμοθετούνται δύο γενικές διευθύνσεις (σήμερα δεν υπάρχει γενικός διευθυντής στο δήμο), οι οποίες συντονίζονται από το γενικό γραμματέα και οι οποίες αναλαμβάνουν το συντονισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών. Οι διευθύνσεις του δήμου μειώνονται σε 22 από 32 που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ δίνεται η δυνατότητα και σε κατόχους τίτλων σπουδών ΑΤΕΙ να ανέβουν στη διοικητική ιεραρχία.