enoikiastiria_01Με διαδικασίες «εξπρές» πλέον και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης θα βγάζουν τους νοικάρηδες που δεν πληρώνουν μισθώματα, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Επίσης, οι ενοικιαστές θα πρέπει να καταβάλουν τα χρήματα για λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ κι ό,τι άλλο υπάρχει. >>>

 

Αυτόν τον τρόπο βρήκε το κράτος να εισπράξουν οι ιδιοκτήτες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από καθυστερούμενη καταβολή μισθωμάτων. Το να επικρατήσει η λογική και να μειωθούν τα ενοίκια που, πλέον, ξεπερνούν κατά πολύ τον βασικό μισθό, ούτε… κουβέντα!

Οι ρυθμίσεις προβλέπονται στον νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης (άρθρο 15) για τη δίκαιη δίκη, η εφαρμογή του οποίου άρχισε στις 2 Απριλίου 2012. Ειδικότερα, με το Ν. 4055/2012 επήλθαν τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έτσι ώστε η αποβολή του δύστροπου μισθωτή, δηλ. εκείνου που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα, να επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του. Η αποβολή θα υλοποιείται με τη δικαστική έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου.

Επιπρόσθετα, με την ίδια δικαστική διαταγή, ο δύστροπος ενοικιαστής καλείται να πληρώσει όχι μόνο τα καθυστερούμενα ενοίκια, αλλά και τα κοινόχρηστα, καθώς και τους λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) που τυχόν δεν έχουν πληρωθεί. Για τα τελευταία επεμβαίνει το δικαστήριο εφόσον η οφειλή τους αποδεικνύεται από έγγραφα.

Ταυτόχρονα για να εισπραχθούν τα οφειλόμενα μισθώματα, πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να κοινοποιήσει σχετικό εξώδικο στον ενοικιαστή και να κατατεθούν στα δικαστήρια τα αναγκαία έγγραφα.

Ο μισθωτής οφείλει μέσα σε 15 μέρες να καταβάλει τα μισθώματα για να μην εκδοθεί από τη δικαιοσύνη διαταγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου.

Όπως καταλαβαίνετε, το τι έρχεται… δεν περιγράφεται. Θα γεμίσουν τα δικαστήρια κι οι φυλακές με νοικάρηδες… Λες και οι άνθρωποι αυτοί είναι… μπαταχτσήδες κι ότι εργαζόμενοι που, είτε απολύθηκαν, είτε είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, χωρίς δική τους ευθύνη…