Αποφασισμένος να προχωρήσει την σύμπραξη με τους ιδιώτες, στον τομέα της καθαριότητας, εμφανίστηκε, για άλλη μία φορά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Αυτό υπογράμμισε απόψε, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. >>>

"Εγώ το ΄χω πει ξεκάθαρα. Αυτή η ιστορία, είτε ολόκληρη, είτε τμηματικά, θα προχωρήσει. Και πολύ σύντομα μάλιστα", υπογράμμισε από το βήμα ο κ. Μπουτάρης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δέχτηκε την κριτική, για άλλη μία συνεδρίαση, των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη. "Είχατε υποσχεθεί ότι, τουλάχιστον, θα καθαρίσετε την πόλη. Παραδεχτήκατε, πάντως, ότι αποτύχατε", του είπε ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, εκ μέρους της παράταξης "Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη", του Κ. Γκιουλέκα.
"Μπορεί να μην καθαρίσαμε την πόλη, αλλά μάθαμε πώς λειτουργεί το σύστημα", απάντησε ο κ. Μπουτάρης. Κι επεσήμανε την ανάγκη να βοηθούν και οι πολίτες στον καθαρισμό. "Τα πεζοδρόμια, ειδικά στην Αριστοτέλους, έχουν γίνει σα σκυλιά... Δαλματίας, από τις τσίχλες", είπε σε κάποια στιγμή. Και λίγο αργότερα πρόσθεσε πως θα έπρεπε και οι καταστηματάρχες, μια φορά τη βδομάδα τουλάχιστον, να σφουγγαρίζουν το χώρο μπροστά από τα καταστήματά τους. "Αν δεν τον διατηρούν καθαρό, θα φάνε πρόστιμο", επανέλαβε.

Τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια του Παπαθεμελή και το επικίδνυνο κτίριο του Μηταφίδη
Δεκάδες φωτογραφίες, από την περιοχή της Γιαννιτσών, παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης "Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων", Στ. Παπαθεμελής. Στις φωτογραφίες αυτές απεικονίζονταν από περίπτερα που καταλάμβαναν ολόκληρο το πλάτος των πεζοδρομίων, ως πλέγματα που είχαν βάλει εργολάβοι στερώντας τη διέλευση των πεζών, ή και παρκαρισμένα πολυτελή Ι.Χ. πάνω σε διαβάσεις και ράμπες αναπήρων.
"Αυτό είναι το Μπαγκλαντές της Θεσσαλονίκης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεμελής. "Τι Μπαγκλαντές και τι Μουμπάι...", πρόσθεσε.
Στην απάντησή του, ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε ότι υπάρχουν αποφάσεις για τη μετακίνηση περιπτέρων, ειδικά αυτών που δε λειτουργούν πια, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι τέτοιες που καθυστερούν τον καθαρισμό των πεζοδρομίων. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι "το περίπτερο, όπως φαίνεται, πεθαίνει"...
Ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη", Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εξέφρασε το παράπονό του για τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία καταρρέουν, σιγά-σιγά, προκαλώντας κινδύνους για τους διαβάτες. Είπε ότι ένα τέτοιο κτίριο βρίσκεται απέναντι από τα γραφεία του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και την τελευταία στιγμή αποτράπηκε κάποιο ατύχημα.
"Δε ζητήσαμε καμία επαναστατική ανατροπή", είπε χαρακτηριστικά. "Αλλά εδώ η Άνω Πόλη δεν έχει κρουνούς πυρόσβεσης. Υπάρχουν οικόπεδα και κτίρια που είναι εστίες αρουραίων κι είναι γεμάτα φίδια".
Στην απάντησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Ανδρ. Κουράκης, εξήγησε πως για να επέμβει ο δήμος θα πρέπει το ακίνητο να ανήκει στο δημόσιο, ή να περάσει ορισμένο χρονικό διάστημα που ο ιδιοκτήτης να μη μεριμνά για την καθαριότητα και τη δημόσια υγεία.

Τα κοινά σημεία της WOMAX και του "Θεσσαλονίκη 2012"
Τον κίνδυνο να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση της WOMAX (είναι Μουσική Έκθεση, που ανήκει σε ιδιωτικό οργανισμό κι έχει αναλάβει να τη διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΘ Α.Ε.), επεσήμανε ο επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη", Χρ. Μάτης. Ο κ. Μάτης υπογράμμισε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγόρευσε στο δήμο Θεσσαλονίκης να χρηματοδοτήσει τις εκδηλώσεις για το '12, επικαλούμενο την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τη χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους εκδηλώσεων που οργανώνουν ιδιωτικοί φορείς.
"Το θέμα του 2012 επέστρεψε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο δήμο. Πολύ φοβάμαι ότι, για τη WOMAX, η απάντηση του Ελεκτικού Συνεδρίου στο δήμο Θεσσαλονίκης, θα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει", είπε ο κ. Μάτης επισημαίνοντας πως η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων έχει προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό του δήμου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε πως τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην ΔΕΘ, που έχει αναλάβει την οργάνωση και που "είναι φορέας του δημοσίου. Το ίδιο κάνει και το υπουργείο Πολιτισμού", επεσήμανε.