Αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τροϊκανοί, Ευρωπαίοι εταίροι και πολιτικοί, το ΄χει καταλάβει καλά μια Γαλλίδα φοιτήτρια, που ζει στη Θεσσαλονίκη και αναρωτιέται, στο blog της Liberation: «Πώς να ζήσουν οι Έλληνες με τους μισθούς αυτούς»; Έλα ντε... >>>

Η κοπέλα γράφει ότι θεωρούσε πως η ζωή στη Θεσσαλονίκη δεν θα ήταν πολύ ακριβή, έτσι την επέλεξε για τις σπουδές της. Πλανήθηκε, όμως, πλάνην οικτράν και, για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, κάνει μια λίστα με τα καθημερινά της έξοδα:
Τα πρώτα τρία ευρώ φεύγουν στις 10.20, όταν αγοράζει από το περίπτερο ένα πακέτο τσιγάρα με τρία ευρώ.
Στη συνέχεια πηγαίνει στο μάθημα και λίγο πριν τη μία το μεσημέρι αγοράζει ένα σουβλάκι, με κόστος 2.90 ευρώ.
Το μεσημέρι αποφασίζει να επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ για να γεμίσει το ψυγείο της. Αγοράζει ψωμί με 75 σεντς, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο με 3,53 ευρώ, μία μελιτζάνα για 1,05 ευρώ, πέντε μπανάνες έναντι 1,8 ευρώ, ένα δοχείο γάλα έναντι 1,29 ευρώ, ένα σακουλάκι με έτοιμη σαλάτα 2,47 ευρώ, φέτες τυρί για 2,65 ευρώ, ένα μικρό βάζο πραλίνας με 2,15 ευρώ, ένα βαζάκι μέλι με 4,84 ευρώ καιχαρτί υγείας οκτώ ρολών με 4,27 ευρώ. Σύνολο: 25,24 ευρώ.
Γύρω στις πέντε φίλοι την καλούν για καφέ στη λιακάδα. Παίρνει έναν καπουτσίνο με 3,5 ευρώ, που είναι –όπως λέει– ο πιο φτηνός στον κατάλογο μετά τον ελληνικό που κάνει 2,5 ευρώ...
Στη συνέχεια αγοράζει ένα εισιτήριο για το λεωφορείο με κόστος 0,90 σεντς.
Το βράδυ πηγαίνει με την παρέα της σε μία ταβέρνα, για τις οποίες λέει ότι διαθέτουν νόστιμα παραδοσιακά πιάτα όπως φέτα, σαλάτες, πατάτες κ.α. Πληρώνουν από δέκα ευρώ το άτομο.
Το βράδυ γεμίζουν με τη συγκάτοικό της, το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου της δεύτερης με κόστος 1,819 ευρώ το λίτρο.
Σταματούν στη συνέχεια σε ένα μπαρ όπου παραγγέλνει μία μπίρα με κόστος 3 ευρώ.
Γυρίζει στο σπίτι to βράδυ και αθροίζει τα έξοδα της ημέρας. Είναι 48 ευρώ και 54 λεπτά...
«Αν οι τιμές είναι λογικές για τη Γαλλία, οι μισθοί δεν είναι» αναφέρει μιλώντας για την «ψαλίδα» μεταξύ του κόστους ζωής και μισθών που επικρατεί στην Ελλάδα.
«Πώς κάποιος θα συντηρήσει την οικογένειά του, θα πληρώσει το ενοίκιο, τους φόρους, γιατρούς, έξοδαγια το σχολείο των παιδιών, τη βενζίνη και τα δάνεια αν παίρνει 700 ευρώ το μήνα, δουλεύοντας για οκτώ και δέκα ώρες;» αναρωτιέται η φοιτήτρια. «Πώς θα ζήσει ένας εργαζόμενος μερικής απασχόλησης που παίρνει 250 ευρώ το μήνα; Πώς θα επιβιώσει κάποιος που δεν έχει δουλειά και που δεν μπορεί να τον στηρίξει η οικογένειά του;» προσθέτει.
Κι εμείς αναρωτιόμαστε για τα ίδια πράγματα, μαντμαζέλ... Το κακό είναι ότι δεν παίρνουμε απάντηση, κατά το γνωστό Λαζοπουλικό: "Παράλογο; Δεν απαντά. Άρα, λογικό"!
_____________________________________________________________
Το κείμενο της Γαλλίδας φοιτήτριας μεταφράστηκε από το http://dailynews24.gr