Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα κατά της ανεργίας. Αυτό παραδέχτηκε, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου, ο αρμόδιος Επίτροπος  για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη κ. Λάζλο Αντόρ. >>>

Η κ. Γιαννάκου βασίστηκε στις δηλώσεις του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χαν, ότι δηλαδή οι άνεργοι στην ΕΕ είναι περίπου 23 εκατομμύρια σήμερα, όσες δηλαδή και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (MME). Ζήτησε να μάθει ποιες πρωτοβουλίες  ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αμεσότερη πρόσβαση και απασχόληση των νέων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Ο κ. Αντόρ παρέπεμψε την κ. Γιαννάκου στην πρωτοβουλία του Δεκεμβρίου 2011 της ΕΕ : "Ευκαιρίες για τους νέους" καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω των μηχανισμών χρηματοδότησης, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και η πρωτοβουλία PROGRESS. 
 Ο Επίτροπος κ. Andor παραδέχθηκε ότι οι ΜΜΕ πράγματι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι μόνο η βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση στις υπάρχουσες ΜΜΕ αλλά και η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με εστίαση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες με χαρακτηριστικά καινοτομίας, καθώς και η αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Υπογράμισε ότι η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στις νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορεί να βοηθήσει νέους που έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, ωστόσο παραδέχθηκε ότι  οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν ακόμη πολλά εμπόδια για την ανάπτυξή τους είτε διότι οι μισές παραμένουν επικεντρωμένες στην εγχώρια αγορά, είτε διότι συναντούν δυσκολίες όταν επιδιώκουν επέκταση σε αγορές του εξωτερικού.
 Επεσήμανε ότι η Επιτροπή στηρίζει ενεργά τη διεθνοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΜΜΕ, η οποία θα έχει αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι κάθε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και στήριξη είναι απαραίτητη καθώς το μείζον πρόβλημα της ΕΕ σήμερα είναι το  πρωτόγνωρο ποσοστό ανεργίας, κυρίως των νέων, και πως όλο αυτό το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό έχει υποχρέωση η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην το αφήσει να χαθεί, γιατί αλλιώς θα χαθεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.