ΜΕ πρόταση απόφασης, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθορίζεται η θέση που θα πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο Σύνδεσης που συστάθηκε με τη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Τουρκίας όσον αφορά τις διατάξεις για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό σχέδιο απόφασης, η συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας, της 23ης Νοεμβρίου 1970, προβλέπουν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων μεταξύ της Ένωσης και της Τουρκίας πρέπει να εξασφαλιστεί σε διαδοχικά στάδια.
Το άρθρο 9 της συμφωνίας προβλέπει ότι εντός του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση λόγω ιθαγένειας, το άρθρο 39 του πρόσθετου πρωτοκόλλου προβλέπει τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας και των κρατών-μελών και καθορίζει τις αρχές για τον συντονισμό αυτό.
Προβλέπει, επίσης, ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης θεσπίζει μέτρα κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζομένους τουρκικής ιθαγένειας που διακινούνται εντός της Κοινότητας, και για τα μέλη των οικογενειών τους που κατοικούν στην Κοινότητα.
Ως πρώτο βήμα για την εφαρμογή του άρθρου 39 του πρόσθετου πρωτοκόλλου εκδόθηκε από το Συμβούλιο Σύνδεσης στις 19 Σεπτεμβρίου 1980 η απόφαση αριθ. 3/80 σχετικά με την εφαρμογή των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των κρατών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στους Τούρκους εργαζομένους και στα μέλη των οικογενειών τους «απόφαση αριθ. 3/80».
Είναι αναγκαίο, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο σχέδιο απόφασης, να εξασφαλιστεί ότι στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης εφαρμόζονται πλήρως το άρθρο 9 της συμφωνίας και το άρθρο 39 του πρόσθετου πρωτοκόλλου, και να επικαιροποιηθεί το περιεχόμενο της απόφασης αριθ. 3/80, ώστε οι διατάξεις της να αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο σχέδιο απόφασης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Τούρκοι εργαζόμενοι που απασχολούνται νομίμως σε κράτος-μέλος και όλα τα μέλη της οικογένειάς τους που κατοικούν νομίμως μαζί τους τυγχάνουν, όσον αφορά τις παροχές, μεταχείρισης χωρίς διακρίσεις λόγω ιθαγένειας σε σχέση με τους υπηκόους των κρατών-μελών στα οποία απασχολούνται οι εν λόγω εργαζόμενοι.
Επίσης, οι εργαζόμενοι που είναι υπήκοοι κράτους-μέλους και απασχολούνται νομίμως στην Τουρκία και όλα τα μέλη της οικογένειάς τους που κατοικούν νομίμως μαζί τους τυγχάνουν, όσον αφορά τις παροχές, μεταχείρισης χωρίς διακρίσεις λόγω ιθαγένειας σε σχέση με τους υπηκόους της Τουρκίας.
Πηγή: express.gr