Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα ότι η σχεδιαζόμενη εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της παροχής τροφίμων από τις ΗΠΑ. >>>
Η εκτόξευση του πυραύλου Unha-3, που η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι απλώς θα θέσει σε τροχιά ένα μετεωρολογικό δορυφόρο, παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη για να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει πυραύλους που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
"Η προτεινόμενη εκτόξευση, εφόσον γίνει, θα αποτελέσει μια σαφή και σοβαρή παραβίαση των υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας, που απορρέουν από δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για τα επόμενα βήματα (που θα πρέπει να γίνουν) αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε αυτήν την πρόκληση και συνεχίζουμε να καλούμε τις χώρες που έχουν επιρροή στη Βόρεια Κορέα να την πείσουν να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.
Ο Κάρνεϊ απέφυγε να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά τα "επόμενα βήματα", άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα σταματήσει η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται από την Ουάσινγκτον. "Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και να παράσχουμε την επισιτιστική βοήθεια την οποία είχαμε σχεδιάσει να δώσουμε, δεδομένης αυτής της κατάφωρης παραβίασης των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας", κατέληξε.
Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη να γίνει κάποια στιγμή από την Πέμπτη μέχρι την επόμενη Δευτέρα.