Βρήκαν τρόπο να νικήσουν την κρίση  στην Καλαμαριά. Δεν έχουν χρήματα, αλλά... δεν πειράζει. Προσφέρουν το χρόνο τους και παίρνουν, για ανταμοιβή, χρόνο κάποιου άλλου! Με απλά λόγια, οι επαγγελματίες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δεν πληρώνονται. Απλά, όσοι τις απολαμβάνουν, έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες, επίσης αμισθί! >>>

Σήμερα παρουσιάστηκε, στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, το Κοινωνικό Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών που δημιουργήθηκε από την Αντιπεριφέρεια, το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το δήμο Καλαμαριάς. Το Δίκτυο, που φέρει την επωνυμία ‘’Ο χρόνος μου για το Χρόνο σου’’, λειτουργεί μέσα από την ιστοσελίδα www.time4time.gr στην οποία μπορεί να προσφεύγει ο καθένας για να ανταλλάσσει υπηρεσίες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι  πρόκειται για ένα «σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών με "μονάδα πληρωμής" το χρόνο. Χωρίς φυσικό ή λογιστικό χρήμα να παρεμβαίνει στις συναλλαγές. Τα μέλη του δικτύου ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες, χρεώνοντας απλά το χρόνο που διαθέτουν. Κυρίαρχη έννοια είναι αυτή της ισοδύναμης αξίας της κάθε προσφερόμενης ώρας, oποιο και αν είναι το επάγγελμα, όσο απλή ή σύνθετη και αν είναι η υπηρεσία».
Καθώς το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας έχει μειωθεί δραματικά, οι δυο δήμοι και η περιφέρεια αποφάσισαν να εφαρμόσουν πιλοτικά το σύστημα αυτό. Προσφέρουν, έτσι, ένα εναλλακτικό σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών μεταξύ των πολιτών, το οποίο θα ‘’καταργεί’’ το χρήμα ως μέσο πληρωμής
Ο κ. Τζιτζικώστας πιστεύει ότι αυτή η πρωτοβουλία «θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους και θα μυήσει την κοινωνία συνολικά σε μια νέα αντίληψη  συναλλαγών με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της προσφοράς».
Μάλιστα, για την πρωτοβουλία δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ, από τα ταμεία των δήμων και της αντιπεριφέρειας, κάτι που για τον αντιπεριφερειάρχη είναι «απόδειξη για το ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης ακόμα και σε περιόδους όπως η σημερινή μπορούμε, χωρίς να ξοδεύουμε λεφτά να εφαρμόζουμε πολιτικές που βοηθάνε τους συμπολίτες μας».



Θα λειτουργεί σε ελεύθερο λογισμικό
Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης πρόσθεσε ότι «η μεγάλη πρόκληση της πρωτοβουλίας που ξεκινάμε σήμερα  είναι να συμβάλλουμε στο να μεταβληθούμε σταδιακά, από μια κοινωνία συμφέροντος, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης. Να αξιοποιήσουμε δυνατότητες που είναι σε αδράνεια. Να λειτουργήσουμε ως κοινωνία και όχι ως άτομα. Να ανακαλύψουμε ξανά το ελληνικό ήθος της αλληλεγγύης προς τον κάθε συνάνθρωπο. Να δώσουμε στους ανέργους μία ευκαιρία επανένταξης στην οικονομική ζωή, με ανθρώπινους όρους, καθώς και πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους χιλιάδες που δεν έχουν». 
Επίσης, ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Φίλων και Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα» (GreekLUG), για τη συμμετοχή και την προσφορά τους στην πρωτοβουλία.
Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλιδης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις αρχές του Δικτύου και στην ανάγκη οι φορείς της αυτοδιοίκησης να αξιοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο προς όφελος των πολιτών.
«Η πρωτοβουλία μας αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο κοντά είναι η αυτοδιοίκηση στο σφυγμό της τοπικής κοινωνίας και πόσο καθοριστική μπορεί να είναι η συμμετοχή της στις λύσεις που χρειάζεται η καθημερινότητα. Το Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών που φτιάχνουμε σήμερα έχει απαράβατες αρχές. Την κοινωνική συνείδηση, την έννοια της ισότητας, την ειλικρίνεια των συναλλαγών. Την ελεύθερη βούληση. Την εμπιστοσύνη στον άλλον. Την ισοτιμία στη προσφορά. Το σεβασμό στη διαδικασία. Τη συνέπεια στην παροχή. Το ήθος και την εντιμότητα. Οι επαγγελματίες μπορούν με το δίκτυο να αποκτήσουν μια νέα ιδιαίτερη αγορά.Με το δίκτυο ανταλλαγής, αποκτά αξία και ζήτηση  η υπηρεσία του καθενός».

Πώς λειτουργεί το... σύστημα
Όπως εξήγησε ο κ. Μπακογλίδης, το μέλος δε χρειάζεται να βρει «αγοραστή» για τη υπηρεσία που προσφέρει. Χρειάζεται απλά να την ανταλλάξει με οποιαδήποτε υπηρεσία, οποιουδήποτε άλλου μέλους. 
Τα μέλη λειτουργούν με βάση το χρόνο. Κανείς δεν πληρώνει, ενώ όλοι αποκτούν πρόσβαση σε αναγκαίες υπηρεσίες, για την απόκτηση των οποίων θα έπρεπε κανονικά να καταβάλλουν κάποια αμοιβή σε χρήμα. Καλύπτεται έτσι ένα σημαντικό μέρος του κόστους ζωής και εξοικονομείται ένα σημαντικό μέρος του ατομικού εισοδήματος. 
Αυτό που είναι επίσης θεμελιώδες, είναι πως η ιδέα του Δικτύου Ανταλλαγής Υπηρεσιών βασίζεται στην απόλυτη ελευθερία της συναλλαγής. Κανένα μέλος του Δικτύου δεν είναι υποχρεωμένο να δεχτεί να κάνει μια συγκεκριμένη συναλλαγή την οποία δεν επιθυμεί, για οποιονδήποτε λόγο. Κυριαρχεί η ελεύθερη βούληση των μελών.

Σε... ελεύθερο λογισμικό στηρίζεται το time4time
Η πλατφόρμα του Δικτύου πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από την «Ένωση Ελλήνων Φίλων και Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα» (GreekLUG), έναν εθελοντικό Μη-Κυβερνητικό/ Μη-Κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και δράσεις στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη τους οποίους και ευχαρίστησαν όλοι οι συμμετέχοντες για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην προσπάθεια

Η ιστοσελίδα του Δικτύου είναι :