Για «πρωτοφανή επίθεση εναντίον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξελίσσεται με στόχο την απαξίωση και υποβάθμιση του έργου, της υπόστασης και του ρόλου των δήμων όλης της χώρας», κάνει λόγο η  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. >>>

 

Σε ψήφισμά της διαμαρτύρεται για τη μείωση, κατά 40%, των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητά έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και καλεί αυτοδιοικητικούς, δημάρχους, εργαζομένους και πολίτες να συμμετάσχουν αύριο, Τετάρτη, στη 1 μετά το μεσημέρι, «στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τη συμβολική κατάληψη του γραφείου του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Η απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΚΜ, και όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της «είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που όπως αποφασίστηκε ομόφωνα».

Το δ.σ. της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε επίσης ομόφωνα να προτείνει στο δ.σ. της ΚΕΔΕ τη σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον αυτές διενεργηθούν μέσα στο Μάιο, ή το νωρίτερο δυνατό, εφόσον προκηρυχθούν αργότερα. Στο συνέδριο αυτό, «όλοι οι δήμαρχοι θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους για να διεκδικήσουν τα δίκαια της Αυτοδιοίκησης και να υπερασπιστούν την υπόστασή των δήμων όλης της χώρας».

Θα πάνε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια!

Οι δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, με κάθε τρόπο, για να πάρουν τα κονδύλια που τους αναλογούν. Έτσι, το δ.σ. εξουσιοδότησε την εκτελεστική επιτροπή της ΠΕΔΚΜ να διερευνήσει όλες τις πιθανότητες προσφυγής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια τόσο για τα οικονομικά ζητήματα όσο και τα θεσμικά.

Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για μεθόδευση που αποσκοπεί στην υποβάθμιση και η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους εξής τρόπους:

  • Δραστική περικοπή των πόρων της Αυτοδιοίκησης, που φτάνει στο 40% σε σχέση με το 2008.
  • Απαξίωση του ρόλου της στην ελληνική κοινωνία, που περνά μέσα από νομοθετήματα στην προετοιμασία των οποίων είναι υποβαθμισμένος.
  • Διασπορά κατασκευασμένων ειδήσεων, ισχυρισμών και κειμένων, όπως έγινε πρόσφατα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που οδηγούν τον έλληνα πολίτη στο παντελώς λανθασμένο και αβάσιμο συμπέρασμα ότι στους δήμους επικρατεί όργιο αυθαιρεσιών, κακοδιοίκησης και σκανδάλων.

Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα οι δήμαρχοι σχεδιάζουν να δώσουν συνέντευξη Τύπου, για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και να ανακοινώσουν το πρόγραμμα δράσης τους.