Πρόσκληση για συνεργασία προς το ΚΚΕ και τις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς απευθύνει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Και θέτει ευθέως το δίλημμα :«ψήφος εμπιστοσύνης στους συνεταίρους του μνημονίου ή η οριστική απαλλαγή από τα μνημόνια και μια εναλλακτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης». >>>
Μιλώντας στην εφημερίδα Free Sunday, o κ. Τσίπρας εξηγεί ότι χρειάζεται ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, με όλη την Αριστερά, με δυνάμεις που έχουν διαχωριστεί από το ΠΑΣΟΚ, με δυνάμεις από τον οικολογικό χώρο και κυρίως με τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ειδικότερα όσον αφορά στη στάση του ΚΚΕ και κυρίως στην πάγια θέση του για «αποδέσμευση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Τσίπρας, αφού διευκρινίζει πως αυτή η θέση δεν βρίσκει σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως «η διαφορά αυτή με το ΚΚΕ είναι γνωστή. Το ερώτημα είναι τι μας εμποδίζει να συμμαχήσουμε για να υπερασπιστούμε την κοινωνία και την αξιοπρέπεια του κόσμου».
Και προσθέτει πως εκείνο που προέχει σε αυτή τη φάση είναι «ο αγώνας για την αλλαγή των συσχετισμών σε μια κλυδωνιζόμενη Ευρώπη» και η συμπόρευση των Ελλήνων με λαούς που είναι φυσικοί μας σύμμαχοι. Με τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους εργαζόμενους, αλλά και τους Γάλλους και τους Γερμανούς.
«Δεν έχει νόημα η επιστροφή στον απομονωτισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πλέον ομολογήσει ότι θα λάβουν νέα μέτρα τον Ιούνιο.
«Θα κόψουν ακόμα περισσότερο τις κομμένες συντάξεις, θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μειωμένους μισθούς, θα πετάξουν 150.000 ανθρώπους στο δρόμο, θα πάρουν μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ και θα δώσουν στις τράπεζες 50 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα επιστραφούν μόνο τα 16 δισ. ευρώ. Ρωτάω λοιπόν: τα υπόλοιπα ποιος θα τα πληρώσει; Όχι λοιπόν, δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα, υπάρχει φανερή, και κανένας πλέον δεν έχει άλλοθι για αυτό που θα ψηφίσει στις εκλογές. Κοινό τους πρόγραμμα το μνημόνιο και το 'πρώτα οι δανειστές'. Και στο μνημόνιο περιγράφονται λεπτομερώς μέτρα 15 δισ. ευρώ».
Τέλος, σχετικά με τη μετανάστευση, ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι ένα τεράστιο στρατόπεδο κράτησης για τους μετανάστες που δεν μπορούν να φύγουν στην Ευρώπη, για ην οποία λέει ότι πρέπει να σταθεί συνολικά υπεύθυνη απέναντι στο πρόβλημα.