Με λουκέτο απειλούνται όλα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. >>>Μόνο το 2011 έκλεισαν δέκα φαρμακεία, ενώ οριακά λειτουργούν άλλα 113, τα οποία προσπαθούν εναγωνίως να βρουν λύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους και να μη βάλουν κι αυτά λουκέτο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δύσκολη είναι και η φετινή χρονιά, καθώς η πτώση του τζίρου κατά 42%, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων που αγγίζουν τα 42 εκατομμύρια ευρώ, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε μαρασμό. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων που έχουν φτάσει σε 15 φαρμακοποιούς της πόλης από τράπεζες και εφορίες.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εισοδήματος, το οποίο, σε συνδυασμό με τη μη πληρωμή των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγεί σε πρόβλημα ρευστότητας. Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες πιέζουν με τη σειρά τους ως προς τον χρόνο πίστωσης για την προμήθεια φαρμάκων στα φαρμακεία. Πλέον, αντί για πίστωση 4-5 μηνών, με το ζόρι η πίστωση ξεπερνά τους δύο μήνες, κι αυτό δεν ισχύει για όλα τα φάρμακα», εξηγεί στην εφ. Μακεδονία ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι για να προμηθευτούν οι φαρμακοποιοί τα φάρμακα υψηλού κόστους είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς ή να δίνουν προκαταβολή.