Υποχρεωτικά οι δηλώσεις στην εφορία θα γίνονται ηλεκτρονικά. Ποιοί εξαιρούνται; >>>

Μέσω του διαδικτύου και του Taxisnet θα υποβάλουν φέτος τις φορολογικές τους δηλώσεις οι μισθωτοί, καθώς και όσοι αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από αλλοδαπή κ.λπ. στην περίπτωση που το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα τους υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Από την ανωτέρω υποχρέωση, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. ΠΟΛ. 1079/26.3.2102 απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός κι αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσοι μετέχουν σε νομικά πρόσωπα.
Έτσι οι περίπου 750.000 συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους είτε σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ είτε προαιρετικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία διευκρίνισε χθες τα εξής:
Σε όσους δεν σταλούν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε έντυπη μορφή λόγω υποχρέωσης τους σε ηλεκτρονική υποβολή της και δεν είναι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες του Taxisnet ή δεν έχουν κάνει αίτηση λήψης κωδικών, η ΓΓΠΣ θα αποστείλει με συστημένη επιστολή τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης και κλειδάριθμο, προκειμένου να υποβάλουν την δήλωση τους μέσω διαδικτύου.
Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης των υφιστάμενων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ που δεν έχουν προβεί στη διαδικασία λήψης και εισαγωγής κλειδαρίθμου ισχύουν ως έχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Η διαδικασία λήψης κλειδαρίθμου από τους υφιστάμενους χρήστες, καθώς και ενεργοποίησης κωδικών για νέους χρήστες, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ ανεξάρτητα από τη διαδικασία αποστολής συστημένων επιστολών από τη ΓΓΠΣ. Στο πλαίσιο αυτό οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τις ΔΟΥ για τις αιτήσεις που κάνουν για απόκτηση κλειδαρίθμου.
Διευκρινίσεις
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την ανωτέρω απόφαση του κ. Οικονόμου και οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 όσων ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσων μετέχουν σε νομικά πρόσωπα της παραγρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ εξακολουθούν να υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.
Αυτό ισχύει για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet.