Λογαριασμοί του Άκη βρέθηκαν και στην Κύπρο. >>>
Νέα στοιχεία που ανοίγουν τον δρόμο για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σε νέα πρόσωπα, εκτός από τα δεκαπέντε που διώκονται μέχρι τώρα στην υπόθεση με τις offshore εταιρείες και τις μίζες για τις οποίες κατηγορείται ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, προκύπτουν για τις διαδρομές του «μαύρου πολιτικού χρήματος» από πόρισμα της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Το πόρισμα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να διαβιβαστεί σήμερα στον ειδικό ανακριτή Γαβριήλ Μαλή, ο οποίος χειρίζεται την ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είκοσι ένα πρόσωπα και οffshore εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν αποκαλυφτεί μέχρι τώρα από την έρευνα των εισαγγελέων Κυβέλου και Σίσκου, αποτελούσαν το δίκτυο που φέρεται ότι είχε στήσει ο πρώην υπουργός μέσω του οποίου διακινήθηκαν οι μίζες που δόθηκαν από τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα υποβρύχια.


Από τα σημαντικά στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα της Αρχής, η Κύπρος αναδεικνύεται σε σταθμό για τη ροή των χρημάτων που διακινήθηκαν από την γερμανική εταιρεία Ferrostaall για τη σύμβαση των υποβρυχίων.

Σημαντικό αποδεικτικό υλικό, που -όπως εκτιμούσαν δικαστικές πηγές- «δένει» τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία της δικογραφίας και του πορίσματος των εισαγγελέων Κυβέλου και Σίσκου, προέκυψε από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που έκανε η Αρχή, το οποίο αποκάλυψε πλήρως όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη ροή του χρήματος, είτε ως εκπρόσωποι offshore εταιρειών, είτε ως παρένθετα πρόσωπα, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τραπεζικά εμβάσματα.

Το πόρισμα της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες «λύνει» τα χέρια στον ειδικό ανακριτή, για να ζητήσει μέσω δικαστικής συνδρομής από τις Δικαστικές Αρχές της Κύπρου την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση των υποβρυχίων, εκτός από το σκέλος που αφορά την εμπλοκή του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, το οποίο διερευνά ο ειδικός για τη διαφθορά ανακριτής Γ. Μαλής, εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη και δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, για το οποίο είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος 29 μη πολιτικά πρόσωπα, για ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου, απλή συνέργεια, απιστία, άμεση και απλή συνέργεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ανοίγει ξανά ο κύκλος των απολογιών

Από σήμερα έως και την Παρασκευή έχουν κληθεί σε απολογία δέκα συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, οι οποίες θα περάσουν το κατώφλι του ειδικού ανακριτή την Παρασκευή.

Η Βίκυ Σταμάτη κατηγορείται για τον τρόπο που απέκτησε το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που φέρεται ότι λειτούργησε ως ένα από τα «πλυντήρια» για τις μίζες που δόθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο και τραπεζικούς λογαριασμούς της κ. Σταμάτη, σε ελληνικές τράπεζες αλλά και στην ελβετική UBS, καθώς αναμένουν στοιχεία από την κίνησή τους.

Η Αρετή Τσοχατζοπούλου εμφανίζεται να διαθέτει εκτός από το ακίνητο της οδού Δεινοκράτους και άλλα τέσσερα ακίνητα, καθώς και δύο οικόπεδα, τα περισσότερα αγορασμένα την επίμαχη περίοδο, που συνδέεται με τη ροή του πολιτικού χρήματος.

Επίσης, σήμερα και αύριο αναμένεται να απολογηθούν ο Παναγιώτης Σταμάτης, αδελφός της Βίκυς Σταμάτη, και η θεία της Αικατερίνη Σταμάτη, καθώς επίσης και η δικηγόρος Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, ο Ελληνοαμερικανός οδοντίατρος Νικόλαος Γεωργουλάκης, ο Παντελής Ζαχαριάδης, ο οποίος μαζί με τη λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι στην Ελλάδα της off-shore ΤΟRCASO, και οι Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και Ευτύχιος Ατσοπάρδης, οι οποίοι φέρονται ως παρένθετα πρόσωπα στη διαδρομή του πολιτικού χρήματος.