Στις προϋποθέσεις και τον τρόπο της καταβολής του Δώρου του Πάσχα, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). >>>
Το Δώρο του Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη και το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που έχουν απασχοληθεί με εξαρτημένη σχέση εργασίας, οποιασδήποτε μορφής και σε οποιοδήποτε εργοδότη.
Το Δώρο δεν μπορεί να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη και υπολογίζεται βάσει των μισθών ή ημερομισθίων που έχουν καταβληθεί μέχρι την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα ή την ημερομηνία της λύσης της εργασιακής σχέση.
Συγκεκριμένα, όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο δικαιούνται Δώρο Πάσχα, ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Το δώρο, καταβάλλεται ολόκληρο εφόσον η σχέση εργασίας διήρκησε ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εργασίας διήρκεσε μικρότερα χρονικό διάστημα θα πάρουν το Δώρο κατ' αναλογία προς τον χρόνο που έχουν εργασθεί.
Στις περιπτώσεις αυτές ως Δώρο του Πάσχα υπολογίζεται ποσό ίσο με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 εργάσιμες ημέρες που έχουν διανυθεί κατά την χρονική περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, υπολογίζεται ανάλογο ποσόν.
Επίσης, οι απασχολούμενοι στα δημόσια, δημοτικά και κοινοτικά έργα, τις εποχιακά εκτελούμενες εργασίες καθώς και οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή για εκτέλεση ορισμένου έργου δικαιούνται ως επίδομα Πάσχα δύο ημερομίσθια για κάθε 13 που πραγματοποίησαν στη χρονική περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους, ή ανάλογο κλάσμα για κάτω από 8 ή από 13 ημερομίσθια που πραγματοποίησαν αντίστοιχα.
Με ανάλογο τρόπο υπολογίζεται το Δώρο του Πάσχα και για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση για τους οποίους, όπως τονίζει το ΣΕΠΕ, εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.