Μπορεί τα χαριτωμένα παπάκια, κοτοπουλάκια και κουνελάκια να… ξετρελαίνουν τα μικρά παιδιά και, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα, να τα ζητάνε επίμονα από τους γονείς τους αλλά οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν λόγο για κακή συνήθεια που έχει ως αποτέλεσμα, πολλά ζώα να εγκαταλείπονται μόλις μεγαλώσουν. >>>«Πρέπει να αποτρέπουμε τα παιδιά που βλέπουν σε βιτρίνες καταστημάτων πώλησης ζώων, τα μικρά αυτά ζωάκια και τα ζητάνε από τους γονείς τους, εξηγώντας τους ότι δεν είναι παιχνίδια, τα οποία μπορούμε να τα πετάξουμε, μόλις τα βαρεθούμε» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο Στέλιος Γερονυμάκης από το ΕΚΠΑΖ Θεσσαλονίκης-Σταθμός περίθαλψης αγρίων ζώων. Οπως συμβουλεύει τους γονείς, θα πρέπει να εξηγούν στα παιδιά ότι όλα τα ζωάκια πεινούν, διψούν, πονούν και χαίρονται, όπως ακριβώς και εμείς και αν εξακολουθούν να επιμένουν, τους προτρέπει να υιοθετήσουν για τα παιδιά τους ένα ζώο συντροφιάς δηλαδή μια γάτα ή ένα σκύλο. 
Επιπλέον, τα παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το νέο μέλος της οικογένειας θα έρθει και θα μείνει για πολλά χρόνια και όχι για όσο είναι μωρό και γι΄αυτό θα πρέπει να μάθουν, να το σέβονται, να το φροντίζουν, να το αγαπούν, ακόμα και αν κάνει κάποια ζημιά, λερώσει, γαυγίσει ή νιαουρίσει. 
«Δυστυχώς, πολλά παπάκια εγκαταλείπονται μόλις μεγαλώσουν στο ζωολογικό κήπο, στο Σέιχ- Σου ή στο Φράγμα της Θέρμης ενώ πολλές φορές μας καλούν να επέμβουμε προκειμένου να αιχμαλωτίσουμε πάπιες και κότες που κυκλοφορούν μέσα στην πόλη! Μόλις χθες τηλεφώνησαν για να πιάσουμε μια πάπια που τριγυρνούσε σε πρασιά πολυκατοικίας, στην περιοχή Χαριλάου» καταλήγει ο κ.Γερονυμάκης.