Σε ρυθμούς ΔΝΤ και Τρόικας η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού ο Διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος, αναμένεται να ζητήσει αύριο, με τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης, μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος τη διετία 2012-2013 και από αυτές που είχαν οι εργαζόμενοι στη διετία 2010-2011. >>>Μείωση των μισθών κατά 15% είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ διψήφιο ποσοστό μείωσης πρότειναν και οι εργοδότες στους εργαζόμενους στη βιοτεχνία. 
Εκτιμάται, με βάση και τις προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί πως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα χάσουν τουλάχιστον ένα 20% και του δημοσίου ένα 10%. Την ίδια στιγμή, η ανεργία στην αγορά θα αγγίζει -επισήμως- το 20%! 
Στην έκθεση του ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να επισημαίνει πως οι «μέσες ονομαστικές αποδοχές» στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) μειώθηκαν το 2010 κατά 4,8% ενώ 2011 κατά 3%. 
Αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπου, εκτός από την τεράστια ανεργία, οι μισθοί μειώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και κατά 40% 
Θα θεωρεί επίσης «αιτία του κακού» την καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ο αντιπαραγωγικός τρόπος λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που οδηγεί διαρκώς σε μεγαλύτερη πίεση και τους μισθούς.
Για το 2012 όμως η Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι οι μέσες ονομαστικές (προ φόρων) αποδοχές των μισθωτών, στο σύνολο της οικονομίας, θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους -και κατά 9,3%-10,1% σε πραγματικούς όρους! 
Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση στον ιδιωτικό τομέα το 2012 (-8,7% έως -10,0% σε ονομαστικούς όρους και -9,6% έως -10,9% σε πραγματικούς) ενώ μικρότερη στις μέσες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων (της τάξεως του 7,4% σε ονομαστικούς όρους και του 8,3% σε πραγματικούς). 
Όσον αφορά στο 2013, στη διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις (και πιθανότατα θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αποδοχές που αυτές προβλέπουν), ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να μειωθούν και σχεδόν κατά 9%. Μικρότερες, κατά μόλις 3%, αναμένεται να είναι στο Δημόσιο και κατά περίπου 7% στο σύνολο της οικονομίας. 
Η ΤτΕ εκτιμά ότι φέτος η συνολική απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3% και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 19%.