Ισχυρές πιέσεις ασκεί η Τρόικα προς την ελληνική πλευρά για να διακοπεί στο τέλος Ιουνίου η προστασία που παρέχεται σε περίπου 200.000 δανειολήπτες τραπεζών σε σχέση με τις κατασχέσεις ακινήτων. >>>
Όπως είναι γνωστό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ισχύει η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών, για χρέη προς τις τράπεζες έως 200.000 ευρώ.
Και ενώ ορισμένοι ζητούν την παράταση αυτής της πρόβλεψης για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη, η Τρόικα -σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»- επιδιώκει να ανατραπεί εδώ και τώρα αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ισχύει. Και θέτει το θέμα αυτό ως ένα από τα πρωτεύοντα για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικα θέλουν με αυτό τον τρόπο -μέσω δηλαδή των μαζικών πλειστηριασμών και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές- προκειμένου να επιτύχουν μαζική προσφορά σπιτιών στην αγορά και άρα υποτίμηση του συνόλου της αγοράς στα ακίνητα.
Η Τρόικα πιέζει συνολικά και για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών ούτως ώστε τα αιτήματα των τραπεζών για κατασχέσεις να κρίνονται τελεσίδικα από τα δικαστήρια μέσα σε 2 μήνες αντί των 2 ή 3 χρόνων που ισχύει έως σήμερα.
Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πάντως από την πλευρά των τραπεζών διατυπώνεται η άποψη ότι όλη αυτή η διαδικασία θα ρίξει σημαντικά τις τιμές των ακινήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πωλούνται και κάτω της αντικειμενικής του αξίας, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται σήμερα.