Να ψηφίσουν με γνώμονα η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, κάλεσε τους Έλληνες, πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο διάγγελμά του μετά την προκήρυξη εκλογών για τις 9 Μαΐου. >>>
Αφού έκανε έναν σύντομο απολογισμό πεπραγμένων, μίλησε για ενότητα, έθεσε το δίλημμα και υπογράμμισε ότι από αυτές τις εκλογές "θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία".
Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, η κυβέρνησή του "είχε επίπονο έργο να επιτελέσει. Το φέραμε σε πέρας". Θεώρησε πως είναι επίτευγμα ότι ",ειώθηκαν δραστικά οι δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τον ελληνικό λαό", επειδή "με αυτόν τον τρόπο αποφύγαμε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας".
Μίλησε για "εξυγίανση του κράτους", "εξασφάλιση της δημοσιονομικής βελτίωσης", "αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας". Πρόσθεσε πως "αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή, για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ".
Στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ο κ. Παπαδήμος προσμέτρησε: 

  1. Εκπόνηση και υλοποίηση ενός "ευρέως προγράμματος αλλαγής της δημόσιας διοίκησης"
  2. Διεξαγωγή ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου
  3. Έναρξη διαδικασιών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
  4. Ψήφιση νόμων για την επίσπευση της απόδοσης δικαιοσύνης, την περιστολή της σπατάλης στον τομέα της Υγείας, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Και να σκεφτεί κανείς ότι είπε πως... "δεν είναι ώρα για αναλυτικό απολογισμό του έργου της κυβέρνησης", αφού "αυτός γίνεται καλύτερα από τους πολίτες".
Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε πως "οι τελευταίο πέντε μήνες έδειξαν ότι αντιμέτωποι με εξαιρετικούς κινδύνους μπορούμε τελικά να συνεργαζόμαστε και να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον".
Για τις αντιδράσεις του κόσμου, υποστήριξε ότι "το οικονομικό και κοινωνικό κόστος είναι βαρύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις και οι αντιδράσεις και η αγανάκτηση είναι κατανοητές ιδίως όταν τα βάρη δεν κατανέμονται δίκαια". Παραδέχτηκε ότι "μεγάλος αριθμός πολιτών αντιδρούν", αλλά έσπευσε να τους πει πως "ανώδυνα κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση".
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως "πρέπει να αλλάξουμε" και πρόσθεσε ότι "με όραμα και συνέπεια πρέπει να μην καταστρέφουμε στον επόμενο χρόνο ότι πετύχαμε στον προηγούμενο. Οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες", τόνισε.

Η θέση μας είναι στο... ευρώ
Το πιο κρίσιμο σημείο του διαγγέλματός του ήταν όταν, ουσιαστικά, έθεσε το λαό ενώπιον του διλήμματος: Εντός ή εκτός Ενωμένης Ευρώπης; Και απάντησε μόνος του:
"Να επιλέξουμε το δρόμο που διασφαλίζει τη θέση μας στην Ενωμένη Ευρώπη και στο ευρώ. Το δρόμο που θα οδηγήσει σε σύγχρονη ανταγωνιστική οικονομία", είπε.
Μάλιστα υποστήριξε ότι, από τις εκλογές αυτές δε θα κριθεί μόνον πιο κόμμα θα κυβερνήσει, αλλά "θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας της επόμενης δεκαετίας. Οι αποφάσεις μας δεν πρέπει να ναι στραμμένες στο χθες, αλλά στο αύριο", πρόσθεσε.
Έσπευσε, βέβαια, να δηλώσει ότι πρέπει "να διατυπωθούν ελεύθερα όλες οι απόψεις και οι πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους".
Υπογράμμισε πως "προεκλογική περίοδος δε σημαίνει ότι το έργο της κυβέρνησης σταματάει σήμερα. Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Η κυβέρνηση που θα προκύψει έχει ήδη δύσκολο έργο μπροστά της. Πρέπει να εργαστούμε για να παραλάβει το κράτος σε πλήρη λειτουργία", είπε.