kromnaioi_01Το «ταφικό έθιμο» θα αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά στα Δημοτικά Κοιμητήρια Καλαμαριάς. Τιμές θα αποδοθούν στον αείμνηστο δήμαρχο Καλαμαριάς, Θρασύβουλο Λαζαρίδη. >>>

 

Η αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς συνεχίζει για μία ακόμη χρονιά την παράδοση και θα τηρήσει το πατροπαράδοτο έθιμο που έφερε από τον Πόντο στην Καλαμαριά. Πρόκειται για μια τελετουργία με αρχαιοελληνικές ρίζες που είναι  άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποντιακή παράδοση και τηρείται κάθε χρόνο με ευλάβεια και σεβασμό.

Σήμερα, Κυριακή 22 Απριλίου στις 11.30 το πρωί θα συγκεντρωθούν, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων, φίλοι  και επίσημοι προσκεκλημένοι στα Δημοτικά κοιμητήρια Καλαμαριάς σε ένα κοινό τραπέζι με διάφορα εδέσματα. Νωρίτερα θα ψαλλεί  τρισάγιο υπέρ των ψυχών. Φέτος  το τρισάγιο θα τελεστεί στον τάφο του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς Θρασύβουλου Λαζαρίδη τιμώντας τη μνήμη του για την προσφορά του στην Καλαμαριά και στον προσφυγικό ελληνισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Πόντο όλοι οι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων συγκεντρώνονταν στο νεκροταφείο όπου τελούνταν τρισάγιο και στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάντηλα πάνω στους τάφους με διάφορα εδέσματα και ακολουθούσε τραγούδι και χορός υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.

kromnaioi_02