Την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές που αφορούν το πασχαλινό τραπέζι και τα δώρα σε μικρούς και μεγάλους, τηρουμένων των παραδόσεων, ενόψει του Πάσχα, εφιστούν καταναλωτικές οργανώσεις και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. >>>
O ΕΦΕΤ ενημέρωσε ότι οι ελεγκτές του έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους- ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές σε όλους τους χώρους της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, που παραδοσιακά εμφανίζουν αυξημένη κατανάλωση.
Ωστόσο, όπως τονίζει, επιβάλλεται και οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και οπωσδήποτε να αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Στην περίπτωση δε που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές να απευθυνθούν τόσο στον ίδιο το φορέα όσο και στο πενταψήφιο νούμερο 11717.
Γενικές οδηγίες
Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τις πασχαλινές τους αγορές, εστιάζοντας σε ορισμένα σημαντικά σημεία, παρέχει, από την πλευρά του, ο ΕΦΕΤ:
"Να αγοράζει από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
Να αγοράζει κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
Να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
Να εξετάζει προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.