Για «βαθιά απάνθρωπο μέτρο» κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, σχετικά με τη δημιουργία κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο διεθνή ιστότοπο της μη Κυβερνητικής οργάνωσης*. >>>
Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις της Jezerca Tigani, μέλους του ΔΣ της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για στοχοποίηση αδύναμων ανθρώπων: 
"Πρόκειται για μέτρα που πρέπει να μας ανησυχούν. Στοχοποιούνται οι πιο αδύναμοι άνθρωποι, με βάση μεροληπτικά κριτήρια. Οι Ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα άμεσα, μέτρα που αυξάνουν το στιγματισμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο". 
Η Tigani αναφέρει πως τα κέντρα κράτησης θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, ενώ η σύλληψη των μεταναστών χωρίς να αναζητηθεί κάποιο άλλο εναλλακτικό μέτρο, σημαίνει πως η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις. 
"Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι ακόμα και όσοι ζητούν διεθνή προστασία, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κράτησης. Οι αιτούντες άσυλο δεν είναι εγκληματίες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι", αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.