Το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι θα διατάξει μια απογραφή των δημόσιων οικονομικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο αν εκλεγεί το Μάιο. >>>
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος, ο οποίος προηγείται του συντηρητικού προέδρου Νικολά Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου, έκανε την ανακοίνωση μερικές ώρες πριν ο αντίπαλός του παρουσιάσει το δικό του κοστολογημένο προεκλογικό πρόγραμμα.
"Θα βάλουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο να πραγματοποιήσει αμέσως μια εκτίμηση ... και θα παγώσουμε ορισμένες δαπάνες μόλις θα έχουμε τα αποτελέσματα", δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο Canal .
Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως η κίνηση του Ολάντ φαίνεται να έχει διπλό στόχο: αφ' ενός να κλέψει κάποια από τη δημοσιότητα που θα έχει σήμερα ο Σαρκοζί λόγω της ανακοίνωσης του προγράμματός του και αφ' ετέρου να προετοιμάσει το έδαφος για μέτρα λιτότητας, την ευθύνη για τα οποία να μπορεί να ρίξει στο χειρισμό του χρέους και του ελλείμματος από τον προκάτοχό του.
Η κίνηση του Ολάντ έρχεται επίσης έπειτα από το σάλο που προκάλεσε στους πολιτικούς κύκλους το θέμα του εξωφύλλου του περιοδικού Economist με τίτλο "Η Γαλλία σε άρνηση", στο οποίο αμφότεροι οι κορυφαίοι υποψήφιοι κατηγορούνται ότι δεν έχουν σοβαρές ιδέες για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.
Ο Ολάντ και οι σύμμαχοί του ειρωνεύθηκαν τον Σαρκοζί επειδή περίμενε να φτάσει η Γαλλία λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, στις 22 Απριλίου, για να παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα.
"Δεν είναι πολύ σοβαρό", δήλωσε η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, η οποία επισήμανε ότι ο Ολάντ είχε παρουσιάσει το δικό του πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα από τον Ιανουάριο.