Την επαναφορά, ίσως και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, της ευνοϊκής ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επιδιώκει η κυβέρνηση. >>>
Μιλώντας στη ΝΕΤ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι η διαβούλευση συνεχίζεται με την ΕΚΤ και την τρόικα, ώστε αν προλάβουμε τη Μεγάλη Τρίτη, να την επαναφέρουμε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, αν δεν επιτευχθεί αυτό, η ρύθμιση θα έρθει σε επόμενο νομοσχέδιο.
Αναφερόμενος στην απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μίλησε για αδικαιολόγητη ενέργεια που στρέφεται κατά των ασφαλισμένων.
«Ο Φεβρουάριος αποπληρώνεται μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Ο ΕΟΠΠΥ δεν οφείλει προς τους φαρμακοποιούς» τόνισε ο υπουργός. Ωστόσο αναγνώρισε ότι «υπάρχει μια οφειλή για την περίοδο πριν τον Οκτώβριο του 2011» και σημείωσε πως «έχει ψηφιστεί η ρύθμιση και περιμένουμε την εκταμίευση».
Σχετικά με την ταυτόχρονη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τους εργοδότες μέσω του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Κουτρουμάνης δεν απέκλεισε να δοθεί ένας μήνας παράταση, αλλά ξεκαθάρισε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί. «Συζητάμε αν θα εφαρμοσθεί από 1η Μαΐου ή 1η Ιουνίου», είπε.
Σε ότι αφορά τους μισθούς τόνισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να υπάρξει νέα ρύθμιση για μείωση μισθών» και πρόσθεσε: «Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Συγκεντρώνουμε στοιχεία. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας προβληματισμός ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι για το θέμα αυτό».
Πάντως, όπως ανέφερε, η μείωση των μισθών από μόνη της δεν δημιουργεί συνθήκες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.