Η πρωτόγνωρη πολιτική ρευστότητα που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι και ορατή διά γυμνού οφθαλμού μέσα στην κοινωνία, ρίχνει τη σκιά της στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. >>>
Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πολλοί εξακολουθούν να προβληματίζονται τι θα ψηφίσουν.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή έδειξαν ότι περίπου ένας στους τέσσερις Έλληνες παραμένει αναποφάσιστος, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει, αναλόγως της μέτρησης, από το 15,2% έως το 25,6%.
Συνήθως το μεγαλύτερο τμήμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στρέφεται στα δύο μεγάλα κόμματα, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το φαινόμενο αυτό θα επαναληφθεί στις προσεχείς εκλογές.
Οι αναποφάσιστοι δηλώνουν ότι ενδεχομένως να προτιμήσουν κόμματα της Αριστεράς, ή τα νέα κόμματα που προέκυψαν.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει ακόμη σημαντικές διαρροές προς την ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει ψηφοφόρους της κυρίως προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και προς την Χρυσή Αυγή.
Με τα έως τώρα δεδομένα, ενισχύονται σημαντικά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ η ΔΗΜΑΡ χάνει μέρος της δύναμης που εμφανιζόταν στις προηγούμενες μετρήσεις αλλά μπαίνει στη Βουλή.
Βάσει των δημοσκοπήσεων, 8 κόμματα διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή. Για κάποια από αυτά, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία, παραμένει αίνιγμα αν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 3%.
Εντούτοις, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση.
«Το τοπίο είναι αχαρτογράφητο και για τους δημοσκόπους. Δεν έχω συναντήσει παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν» παραδέχεται στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Ανδρέας Ρουμελιώτης, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος για την μετάδοση των αποτελεσμάτων όλων ανεξαιρέτως των εκλογικών ανατρήσεων από το 1981 έως σήμερα.
Το βράδυ των εκλογών, ασφαλής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει περί της 9:00 μ.μ..