evraioi_1943_plateia_aristotelous_gimnastiki_01Δημοσίευμα εφημερίδας του 1943 καλούσε τους ενοικιαστές των σπιτιών και των καταστημάτων των «αναχωρήσαντων» –όπως τους χαρακτήριζε- Εβραίων της Θεσσαλονίκης να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα ενοίκια στην επιτροπή διαχείρισης εβραϊκών περιουσιών! >>>

 

Το δημοσίευμα σταχυολόγησε ο εκδότης του περιοδικού «Ένεκεν», Γιώργος Γιαννόπουλος και το παρουσίασε στην ομιλία του με θέμα «Αντισημιτισμός στον Τύπο της Θεσσαλονίκης», που πραγματοποιήθηκε, χθες βράδυ, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Σε ένα άλλο δημοσίευμα, άλλης εφημερίδας, διαβάζουμε αγγελία ότι πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας υλικά οικοδομών προερχόμενα από την κατεδάφιση συναγωγής…

Όπως επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, επιδόθηκε σε ένας είδος «αρχαιολογίας της δημοσιογραφίας», καταγράφοντας δημοσιεύματα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης από τον Μεσοπόλεμο, έως και λίγο μετά τη μεταπολίτευση. «Είναι μια καταγραφή μιας συγκεκριμένης αντισημιτικής και αντικομμουνιστικής ιδεολογίας, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, με κείμενα σημαντικά που σκιαγραφούν μια ολόκληρη ιστορική περίοδο», σημείωσε.

Φυσικά, τα δημοσιεύματα αφορούν τις εκδόσεις εκείνες των εφημερίδων που εκδίδονταν στην Κατοχή, από τους Γερμανούς κατακτητές… Έτσι έχει άλλη αξία η δήλωση του κ. Γιαννόπουλου ότι τα θέματα αυτά «θέλει θάρρος να τα αντιμετωπίσουμε», αφού τα δυο συγκεκριμένα δημοσιεύματα έγιναν σε εφημερίδες (σ.σ. ο… Θεός να τις κάνει) που κυκλοφορούσαν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των κατακτητών και, φυσικά, η έννοια της ελευθεροτυπίας δεν υπήρχε ούτε ως όρος σε λεξιλόγιο.

evraioi_1943_plateia_eleftherias_01Ο ομιλητής βρήκε την ευκαιρία να πει ότι «είναι ντροπή το πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας», όπου συγκεντρώθηκαν οι Εβραίοι για να οδηγηθούν στα ναζιστικά κολαστήρια κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βρήκε τη δική του ευκαιρία να επαναλάβει ότι θα γίνει διαγωνισμός για να αναδειχθεί ο χώρος, αλλά και το μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ η Γερμανία προσφέρει πλάκα όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μια άλλη “λίστα του Σίντλερ”, δηλαδή… Μόνον που σε αυτήν δεν υπήρχαν ονόματα ανθρώπων που διασώθηκαν…