Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου για δεύτερη συνεχή χρονιά στο 3,7% προβλέπει για εφέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), προειδοποιώντας ότι «σοβαροί» κίνδυνοι θα μπορούσαν να φρενάρουν ακόμα περισσότερο τις διεθνείς συναλλαγές. >>>
Ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου έπεσε στο 5% το 2011 από 13,8% το 2010, ενώ σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,6% το 2013. 
«Δεν έχουμε γλιτώσει ακόμη την κίνδυνο», είπε τις προηγουμένες ημέρες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμί. 
«Ο ΠΟΕ έως σήμερα εμπόδισε τον οικονομικό εθνικισμό, αλλά η αναιμική ανάκαμψη δημιουργεί ανησυχίες ότι η σταδιακή αύξηση περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να υπονομεύσουν τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου» σημείωσε. 
Οι σημαντικότερες απειλές για το εμπόριο φέτος προέρχονται από την βαθιά ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η Ευρωζώνη, την επιδείνωση της κρίσης χρέους, την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και άλλους γεωπολιτικούς κινδύνους. Όπως επισήμανε ο κ. Λαμί, οι φετινές προοπτικές για την ανάπτυξη του εμπορίου εξαρτώνται κυρίως από τις φαινομενικά αποκλίνουσες πορείες της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, των δύο μεγαλύτερων εμπορικών δυνάμεων του κόσμου.
«Το ποιά από τις δυο αυτές εξελίξεις θα επιδράσουν περισσότερο στην παγκόσμια ζήτηση φέτος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του εμπορίου το 2012», είπε. 
Η εκτίμηση του ΠΟΕ για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου το 2012, που βασίζεται σε εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 2,1%, προβλέπει μείωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών των ανεπτυγμένων χωρών στο 2% από 4,7% το 2011.