Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου και σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, αφιέρωμα – συζήτηση – για τον Κάρολο Ντίκενς και τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. >>>


Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους και ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της Βικτωριανής Εποχής.

Στην αρχή της εκδήλωσης, παίχτηκαν αποσπάσματα από γνωστά του μυθιστορήματα που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη. Μεγάλες Προσδοκίες, Όλιβερ Τουίστ, Ιστορία δύο πόλεων και από το αυτοβιογραφικό – σχεδόν – Ντέιβιντ Κέπερφιλντ.

Για τον σπουδαίο συγγραφέα, μίλησε αρχικά η Ελπινίκη Ψάλτη, υπεύθυνη για την οργάνωση και την υλοποίηση εκθέσεων στο Μουσείο του Λονδίνου. Στα πλαίσια του εορτασμού από τα 200 χρόνια από τη γέννηση του, δημιουργήθηκε στο Μουσείο ειδική έκθεση – αφιέρωμα, «Ο Ντίκενς και το Λονδίνο».


Ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, αναφέρθηκε σε δυο άλλες ιδιότητες του Κάρολου Ντίκενς. Του ανταποκριτή και του δημοσιογράφου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο Ντίκενς αλίευε τον πλούτο της καθημερινής ζωής και τον μετέφερε στα έργα του». Έτσι, μέσα από τα έργα του Ντίκενς μπορούμε να μάθουμε πως ζούσαν οι Λονδρέζοι της εποχής εκείνης.


Η Κατερίνα Κίτση, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας στο ΑΠΘ, σύνδεσε την δύσκολη παιδική ζωή του συγγραφέα (1824) με την προσπάθεια του Ελληνικού κράτους να ορθοποδήσει μετά την επανάσταση του 1821. Ιδιαίτερης σημασίας, η αναφορά σε ένα απόσπασμα του βιβλίου «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», όπου ο ήρωας - Ντίκενς - αναφέρει πως το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να αγοράσει για να φάει, ήταν κάτι πουτίγκες με σταφίδες. (που ήταν Ελληνικές).


Τέλος, ο Βασίλης Κεχαγιάς, κριτικός κινηματογράφου, μίλησε για τις πάμπολλες κινηματογραφικές μεταφορές των μυθιστορημάτων του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα.



Την συζήτηση συντόνισε ο Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος – συγγραφέας.