Μια νεαρή γυναίκα ακύρωσε, σήμερα, τον "παιδικό γάμο" της, στο βόρειο Ρατζαχστάν της Ινδίας, μια περιοχή όπου ο γάμος μεταξύ παιδιών θεωρείται έγκυρος. Είναι η πρώτη φορά που ακυρώνεται τέτοιος γάμος στην Ινδία! >>>


Η γυναίκα που τα κατάφερε είναι η Λάξμι Σαργκάρα, 18 χρόνων, που είχε παντρευτεί τον Ρακές, όταν ήταν μόλις ενός έτους κι εκείνος τριών!
Μεγάλωσε με την οικογένειά της, αγνοώντας τα του γάμου και καταλαβαίνοντας τι συμβαίνει μόνον όταν τα... συμπεθέρια πήγαν να τη ζητήσουν πριν έναν μήνα!
Οι γάμοι μεταξύ παιδιών είναι παράνομοι στην Ινδία, αλλά συνηθίζονται σε πολλά μέρη της χώρας, ειδικά σε φτωχές κοινότητες. Η λογική τους είναι πως επειδή ο πατέρας της νύφης δε θα μπορεί να την θρέψει όταν μεγαλώσει, εξασφαλίζει από νωρίς το μέλλον της.
"Ήμουν δυστυχισμένη με αυτόν το γάμο. Το είπα στους γονείς μου, όμως δε συμφωνούσαν με την άποψή μου κι έτσι φώναξα για βοήθεια", δήλωσε η... νύφη που το ΄σκασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Βρήκε βοήθεια από μια τοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, την "Sarathi Trust".
"Ήταν σε κατάθλιψη. Δεν της άρεσε ο νεαρός και δεν αισθανόταν έτοιμη να αποκοπεί από τους γονείς της", είπε ο εθελοντής της ΜΚΟ Κρίτι Μπχάρτι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και πρόσθεσε: "Από όσα γνωρίζουμε, είναι η πρώτη περίπτωση ζευγαριού που παντρεύτηκε όταν ήταν παιδιά, που να θέλει ακύρωση του γάμου".
Αρχικά, ο "σύζυγος" (αριστερά) ήθελε να ισχύσει ο γάμος. Όμως πείσθηκε από τους ανθρώπους της ΜΚΟ και συναίνεσε στη διάλυση του παιδικού γάμου.
Καθώς οι παιδικοί γάμοι στην Ινδία δεν είναι νόμιμοι, γαμπρός και νύφη συνυπέγραψαν μια βεβαίωση διάλυσης του γάμου και απευθύνθηκαν σε... λαϊκό δικαστήριο για την ακύρωση, στο Τζοντχπούρ.
Ο Ναράγιαν Μπάρεθ, δημοσιογράφος στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαϊπούρ, υποστηρίζει ότι το 10% των κοριτσιών στο Ρατζαστχάν έχουν παντρευτεί πολύ πριν τα 18 τους... Πρόσθεσε πως υπήρξαν κι άλλες υποθέσεις, όπου οι νύφες αρνούνταν το γάμο, όμως η συγκεκριμένη, με τη λύση της πράξης, είναι σπάνια.
Σύμφωνα με τη Unicef, το 40% των γάμων που γίνονται σε όλο τον κόσμο μεταξύ παιδιών, λαμβάνουν χώρα στην Ινδία, παρά το ότι γίνονται προσπάθειες να σταματήσει το "έθιμο" κι ο αριθμός τέτοιου είδους γάμων έχει μειωθεί.

Η νύφη επιδεικνύει το πιστοποιητικό διάλυσης του γάμου.