Αν και η Ιταλία βρισκεται σε κρίση, ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση 105 εκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς προορισμούς, την Πομπηία. >>>
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας ότι η Πολιτεία έχει εγκαταλείψει τον ιστορικό αυτό χώρο. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο πριν από 18 μήνες, όταν κατέρρευσαν διάφορα κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ο «Οίκος των Μονομάχων». 
Στόχος του προγράμματος, όπως δήλωσε ο Μάριο Μόντι, είναι «η συντήρηση όλων των κτισμάτων που διατρέχουν κίνδυνο και τα οποία βρίσκονται σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». Σύμφωνα με το BBC, κάθε χρόνο η Πομπηία προσελκύει περί τα 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Παρά τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την τουριστική κίνηση, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χώρος έχει παραμεληθεί και υποχρηματοδοτείται. 
Η κίνηση Italia Nostra, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και της Πολιτείας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, χαρακτήρισε «καλή αρχή» την εξαγγελία του προγράμματος, αλλά υποστήριξε ότι απαιτούνται τα διπλάσια κονδύλια για τη διάσωση του χώρου στο σύνολό του.