Διάφορα σενάρια σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ αφού η κάλπη, απ' ό,τι φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα βγάλει «απόλυτο νικητή», ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο τα δύο «μεγάλα» κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. α μη συγκεντρώνουν τους 151έναν βουλευτές. >>>

Τα επιτελεία σχεδιάζουν με βάση εκλογές στις 6 Μαΐου και σκέφτονται τις επόμενες συνεργασίες. Ορισμένοι αισιόδοξοι στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν ότι το κόμμα θα λάβει «αξιοπρεπές» ποσοστό βλέπουν να μπορούν να αποφύγουν τον Αντώνη Σαμαρά ως επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης.
Εξ αυτών των στελεχών, ο Κ. Σκανδαλίδης μάλιστα καταλήγει σε ένα σχήμα «τύπου Παπαδήμου», υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι τα εκλογικά ποσοστά των δύο κομμάτων θα διαμορφώσουν κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, που θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα σχηματισμού της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την στήριξη μίας κυβέρνησης.
Υπάρχουν και άλλοι όμως που βλέπουν και σενάρια «συνομωσίας». Σε αυτά περιλαμβάνεται και η άρνηση του Σταύρου Δήμα να κατέβει στις εκλογές. Ορισμένοι, όχι μόνον στο ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό λαμβάνει θέση για τις «μετεκλογικές» εξελίξεις και οι δικαιολογίες για την κάθοδο του υιού Δήμα στις εκλογές είναι απλό παραπέτασμα καπνού.
Με κύριο στόχο να παραμείνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην κυβέρνηση, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται και «τριπλή» συνεργασία.
Σε αυτήν ανήκει η σκέψη του Πέτρου Ευθυμίου ο οποίος μιλώντας στον Real.fm άνοιξε την πόρτα προς την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας αν πρέπει να περιλάβει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να περιλάβει και τη ΔΗΜ.ΑΡ και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, δεν μου αρέσει να υπεκφεύγω. Αυτή είναι δική μου πεποίθηση ότι η μέγιστη συγκέντρωση δυνάμεων για να πετύχεις το ταχύτερο αποτέλεσμα».
Είναι βέβαιο πως αν η κάλπη βγάλει στη Βουλή 8 ή εννέα κόμματα, όλο και κάποιο «δεκανίκι» θα βρεθεί για να «ξεκαρφώσει» μία δικομματική κυβέρνηση!
Όλοι πάντως στα δύο σχέδια σκέφτονται μία μετεκλογική μνημονιακή κυβέρνηση. Τα ενδεχόμενα μίας μεγαλύτερης ανατροπής δεν θεωρούνται «λογικά», αν και ο φόβος «επιστροφής στη δραχμή» θα χρησιμοποιηθεί αφειδώς στην προεκλογική εκστρατεία και ας έχει λάβει σαφή θέση πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ.