katsonis_lampros_01Ήταν σαν σήμερα, 12 Μαρτίου του 1792, όταν ο Λάμπρος Κατσώνης έκανε την επανάστασή του. Η Τσαρίνα Αικατερίνη η Μεγάλη είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Ιασίου, τερματίζοντας τον πόλεμο κατά της Τουρκίας κι ο Κατσώνης παρατούσε το Ρωσικό ναυτικό… Επίσης: >>>

 

  • 1572: Ο εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας Λουίς Βαζ Καμόενς δημοσιεύει το περίφημο επικό ποίημά του Ος Λουζιάδας, που σημαίνει Οι Λουζιτανοί, δηλαδή οι Πορτογάλοι.
  • 1792: Η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, υπογράφοντας τη Συνθήκη του Ιασίου, και ζητά από τον στόλο της να αποσυρθεί από το Αιγαίο. Ο Λάμπρος Κατσώνης, που υπηρετεί στο ρωσικό ναυτικό, καταγγέλλει τη στάση της τσαρίνας. Αρνούμενος να υπακούσει στις διαταγές των ανωτέρων του κατέφυγε στη Μάνη, όπου άρχισε να οργανώνει επαναστατικό κίνημα. Θα ακολουθήσει η έκδοση του μανιφέστου "Φανέρωσις του εξοχότατου χιλιάρχου και ιππέος Λάμπρου Κατσώνη", με το οποίο διαμαρτυρόταν για την ρωσοτουρκική ειρήνη, κατηγορώντας τη ρωσική πολιτική, η οποία είχε αγνοήσει τους Έλληνες και τον αγώνα τους για ανεξαρτησία. Συνέπεια αυτού ήταν η Μεγάλη Αικατερίνη να του αφαιρέσει τον βαθμό και να του απαγορεύσει να κάνει χρήση της ρωσικής σημαίας. Θα ακολουθήσει η κοινή επίθεση Γάλλων και Τούρκων στο στόλο του Κατσώνη, τον Ιούνιο του 1792, η φυγή του ναυάρχου αρχικά στα Κήθυρα και μετά στην Ιθάκη και η τελική του επιστροφή στην Αγία Πετρούπολη, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένεια του. Εκεί θα τα ξαναβρεί με την Τσαρίνα και θα του αναγνωριστεί ο βαθμός του συνταγματάρχη. Παραιτήθηκε από τον ρωσικό στρατό το 1802. Από το 1798 είχε εγκατασταθεί στην Κριμαία, σε κτήμα που του δώρισε η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ έκτασης 22.000 εκταρίων, το οποίο και ονόμασε Λιβαδιά.
  • 1911: Συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.
  • 1921: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.
  • 1951: Ο Ντένις ο Τρομερός κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως κόμικ-στριπ στις εφημερίδες.

Γεννήσεις

  • 1685: Τζορτζ Μπέρκλεϊ, ιρλανδός φιλόσοφος και θεολόγος, εισηγητής της θεωρίας του υποκειμενικού ιδεαλισμού. (Θαν. 14/1/1753)
  • 1880: Νικόλαος Γεωργαντάς, δισκοβόλος. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίσκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου το 1904. (Θαν. 23/1/1958)
  • 1938: Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος.

Θάνατοι

  • 1914: Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, στον οποίο οφείλουμε το εναλλασσόμενο ρεύμα. (Γεν. 6/10/1846)
  • 1945: Αν Φρανκ, εβραιοπούλα που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της. (Γεν. 12/6/1929)
  • 2005: Σταύρος Κουγιουμτζής, συνθέτης. (Να 'τανε το '21..., Μην μου θυμώνεις μάτια μου, Το σακάκι μου κι αν στάζει) (Γεν. 1932)


Με πληροφορίες από το www.sansimera.gr