mouseio_pellas_01Ομιλία με θέμα «Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας» θα πραγματοποιηθεί, απόψε, στις 7.30 το βράδυ, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Ομιλήτρια θα είναι η Μαρία Ακαμάτη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων. >>>

Είναι ένα νέο μουσείο, έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων, που στεγάζει όχι μόνο σημαντικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, αλλά κυρίως όνειρα και διεκδικήσεις 40 χρόνων των αρχαιολόγων και κατοίκων της περιοχής.

"Αυτό το μουσείο ήταν όνειρο ζωής, όχι μόνο για εμάς τους αρχαιολόγους, αλλά και για τους κατοίκους της Πέλλας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη κίνηση για τη δημιουργία αυτού του μουσείου είχε γίνει το 1963, ωστόσο δεν ευοδώθηκε", έχει δηλώσει στο παρελθόν η προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μαρία Λιλιμπάκη- Ακαμάτη,

Το κτίριο είναι προσαρμοσμένο στη μορφολογία του εδάφους και έχει δημιουργηθεί με λιτές γραμμές. "Θέλαμε η παρουσία του μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο να είναι διακριτική. Γι' αυτό το λόγο, το κτίριο είναι βυθισμένο στο έδαφος και φαίνεται σαν να αναδύεται απ' αυτό ως ένα ακόμα εύρημα", τόνισε η κ. Λιλιμπάκη- Ακαμάτη.

mouseio_pellas_02

"Πρωταγωνιστικό" ρόλο στο κτίριο διαδραματίζει το ορθογώνιο αίθριο, που παραπέμπει στην κεντρική περίστυλη αυλή των οικιών της Πέλλας. Το αίθριο εξυπηρετεί ακόμα μία επιδίωξη: της εισαγωγής και πλήρους αξιοποίησης του φυσικού φωτός, που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα εκθέματα. Στο αίθριο παρουσιάζονται τα ογκώδη εκθέματα του μουσείου: αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες.

Το εύρημα, πάντως, που τραβάει την προσοχή, είναι το τεράστιο ψηφιδωτό δάπεδο…

Όλα αυτά θα παρουσιαστούν, σε διαφάνειες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας.