Δύο χρόνια ζωής δίνουν στον Ερντογάν οι πληροφοριοδότες της Stratfor στην Τουρκία που επικαλούνται τις μαρτυρίες των γιατρών του τούρκου Πρωθυπουργού. >>>
Οι γιατροί του αφαίρεσαν 20 εκατοστά του παχέως εντέρου, αλλά διαπίστωσαν βλάβες που εκτείνονται σε τουλάχιστον εναμιση μέτρο του εντέρου του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον Τούρκο πληροφοριοδότη, οι γιατροί δίνουν «δύο χρόνια ακόμα ζωή στον Ερνογάν» καθώς φέρονται να γνωρίζουν τα αποτελέσματα του γενικότερου ελέγχου και της βιοψίας που έγιναν στον πρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης. Η αβεβαιότητα της υγείας του Ερντογάν δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στις ΗΠΑ, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι παράγων σταθερότητας στην χώρα, ενώ δεν φαίνεται να είναι σε θέση οι πιθανοί διαδοχοι του στο κόμμα του, ο Γκιούλ και ο Νταβούτογλου, να εγγυηθούν το ίδιο. Ο χορός της διαδοχής ξεκίνησε στην γειτονική χώρα. Ο πιο δημοφιλής ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας, μετά τον ιδρυτή της Κεμάλ Αατατούρκ, εικάζεται ότι πάσχει από καρκίνο του εντέρου, και ότι υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία. Κάτι που σημαίνει πώς οι διάδοχοι στο κυβερνών ισλαμικό κόμμα πρέπει να προετοιμάζονται να καλύψουν το κενό. Η φημολογία οδήγησε τελικά στην διαδοχολογία, και η διαδοχολογία έφερε μείζονα ερωτήματα. Μια χειρουργική επέμβαση αρχικά εν κρυπτώ, μια δεύτερη σε μικρό χρονικό διάστημα, και μετά η παρατεταμένη αναρρωση ενός υπερδαστηριου ηγέτη που έχει μεταμορφώσει την Τουρκία. Εκτός από τον ανώνυμο μπλόγκερ που ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός υποβάλλεται από τα μέσα Δεκεμβρίου σε χημειοθεραπεία, αναπαρήγαγε και η ισραηλινή ιστοσελίδα DEBKAlive. O ιδιος ο Ταγιπ Ερντογαν ειχε επιχειρήσει μετά την πρώτη εγχείρηση να δώσει τέλος στην φημολογία. Δεν τα κατάφερε. Μέχρι και ο Ομπάμα ήταν θορυβημένος από τις φήμες.  Οι Αμερικανοί υπολογίζουν πολύ στον γεφυροποιητικο ρόλο που μπορεί να παιξει το μετριοπαθές ισλαμικό κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ανάμεσα στην Δυση και τους μουσουλμάνους. Λέγεται μάλιστα πώς ο πρόεδρος Ομπάμα ειχε 14 απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ερντογάν, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον τον περασμένο χρόνο.
Πέρα από την φημολογία που την εποχή του διαδικτύου μπορεί να διαχέεται εν ριπή οφθαλμού, το ερώτημα της διαδοχής δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο Ερντογαν διανύει ήδη την τρίτη περίοδο της θητείας του, και δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ένα σενάριο θέλει τον Ερντογαν να μεταπηδά το 2014 στην προεδρία της δημοκρατίας και τον Γκιούλ να αναλαμβάνει το τιμόνι της πρωθυπουργίας. Ο Γκιούλ απολαμβάνει την στήριξη του ισλαμικού κινήματος του Φετουλαχ Γκιουλέν.
Εναλλακτικά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δοθεί το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Αχμέτ Νταβούντογλου, ο οποίος πιστώνεται τις επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Υπάρχει πάντα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρρίντς, που έχει ρεύμα στο κόμμα. Συν τοις άλλοις τον θέλουν και οι ΗΠΑ καθώς ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος που επισκέφτηκε το οικουμενικό πατριαρχείο, κάτι που μέτρησε στις ΗΠΑ. Η φημολογία για την επιδείνωση της υγείας του Τούρκου πρωθυπουργού, άνοιξε την συζήτηση για την διαδοχή, προβληματίζοντας εχθρούς και φίλους. Ο πλέον λαοφιλής ηγέτης της Τουρκίας, μετά τον ιδρυτής της Τουρκικής δημοκρατίας, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, κρατώντας σε αγωνιά τους πάντες. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε από τα Ριζέ ( το αρχαίο Ελληνικό Ριζαίο, το κατά την Ποντιακή διάλεκτο Ριζούντα) κρατά τις εξελίξεις στα χέρια του. Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και αυτός που θα κινήσει πρώτος τα πιόνια στην σκακιέρα. Το πιο βασικό δείγμα πάντως, φανερωενει την δημορτικότητα του Τούρκου πρωθυπουργού. Το 1/ 3 των φηφοφόρων του κυβερνωντος κόμματος ξεκαθαρισε πώς χωρις τον Ερντογάν δεν ψυφίζει το κόμμα.