Χιλιάδες περιστατικά, από όλη τη Βόρειο Ελλάδα εξυπηρετούσε το κυτταρολογικό εργαστήριο του ΙΚΑ, που λειτουργούσε στην Πύλη Αξιού (πίσω από τα Δικαστήρια). ΚΙ έκλεισε, για να μπουν εκεί… διοικητικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να χάνει εκατομμύρια ευρώ! >>>

 

Είναι μόνον ένα, από τα περιστατικά που αναφέρονται σε επιστολή της διοίκησης  του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ-Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης -Β. Ελλάδος, μαζί με προτάσεις για την εξοικονόμηση 12 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον ΕΟΠΥΥ, μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης!

Η επιστολή έχει κατατεθεί στον πρόεδρο του Οργανισμού, Γεράσιμο Βουδούρη, αλλά απάντηση, όπως καταγγέλλει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σάββας Παρασκευόπουλος, δεν υπάρχει! Και δεν είναι η πρώτη επιστολή, αλλά… η τέταρτη! Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, αν δεν υπάρξει πάλι απάντηση, ο Σύλλογος θα προσφύγει στους οικονομικούς εισαγγελείς!

Οι γιατροί του ΙΚΑ προτείνουν τη δημιουργία τριών μικροβιολογικών εργαστηρίων στη κεντρική, δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη στα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες 24 μικροβιολόγοι και 50 παρασκευαστές και θα μπορούν να πραγματοποιούνται 2.000 αιμοληψίες ημερησίως και υπολογίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΕΟΠΥΥ θα εξοικονομιεί 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μόνο για το νομό Θεσσαλονίκης!

Για να καταλάβουμε πώς θα γίνει αυτό, αρκεί να πούμε ότι μια εξέταση PSA (για προστάτη) στα εργαστήρια του ΕΟΠΠΥ στοιχίζει περίπου 3,5 ευρώ ενώ στα ιδιωτικά συμβεβλημένα εργαστήρια 41,90 ευρώ, εκ των οποίων η συμμετοχή του ασθενούς είναι 15% δηλαδή 6,28 και το ποσό που καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ είναι 35,6 ευρώ!

Το ΙΚΑ διέθετε ιστοκυτταρολογικό εργαστήριο στην Πύλη Αξιού το οποίο καταργήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2011, προκειμένου να παραχωρηθεί για διοικητικές υπηρεσίες και στη στέγαση επιτροπών.