Στο πρώτο δίμηνο του έτους το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει το 65% των ετήσιων πιστώσεων, ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθετη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό ως το τέλος του χρόνου. >>>
Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, και οι απώλειες από την εισφορορδιαφυγή ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Ακόμη 6 δισ. αναμένεται να προστεθούν στις απώλειες από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών.
Το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων έχει ήδη προχωρήσει σε ελαστικοποίηση του ωραρίου και μειώσεις αμοιβών, μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, έως 20%.
«Πρωταθλητές» σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας αλλά και στην ανασφάλιστη εργασία είναι οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και της μαζικής εστίασης.
Οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας εμφανίζουν αύξηση πάνω από 149% σε σχέση με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το στοιχείο αυτό δόθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Η τάση αυτή είναι σταθερή κατά τα τελευταία χρόνια.
Το 2009, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έφθαναν το 79%, το 2010 μειώθηκαν στο 66,9% και το 2011 στο 60,40%.
Αντίστροφα, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που το 2009, αντιπροσώπευαν το 16,7% ανέβηκαν στο 30,65% το 2011, και αντίστοιχα τα ποσοστά των συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας αυξήθηκαν από το 4,3% το 2009, στο 8,95% το 2011.
Ήδη, το πρώτο δίμηνο του έτους έγιναν 34.746 προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας, εκ των οποίων 26.076 προσλήψεις με μερική απασχόληση και 8.670 προσλήψεις με εκ περιτροπής εργασία.
Παρά την κατάρρευση των αμοιβών όμως, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν τόσο τις εισφορές όσο και τους μισθούς.
Οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, με τους οφειλέτες να ανέρχονται συνολικά σε 800.000.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης έχει αναγνωρίσει, ότι περίπου 150.000 επιχειρήσεις καθυστερούν τη μισθοδοσία και περίπου 400.000 εργαζόμενοι περιμένουν έως και 5 μήνες για να πληρωθούν.
Στις απώλειες των Ταμείων, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα 4 δισ. ευρώ που έχει χάσει συνολικά το σύστημα από παράνομες συντάξεις επιδόματα- «μαϊμού» και από τις σπατάλες στο χώρο του φαρμάκου, και τα 500 εκατ. ευρώ που θα χάσουν φέτος οι ασφαλιστικοί φορείς, από την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ο ετήσιος προϋπολογισμός της κοινωνικής ασφάλισης είναι 45 δισ. ευρώ και η επιδότηση του συστήματος από τον από τον κρατικό προϋπολογισμό, κινείται, κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.