Τη… βαλίτσα τους για το εξωτερικό ετοιμάζουν πλέον πολλοί οδοντίατροι καθώς πλήττονται από την οικονομική κρίση. Σήμερα οι οδοντίατροι πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία. Οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία. >>>

 

Η κινητοποίηση έγινε ανήμερα της συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά του υπουργείου Υγείας για την παράλειψή του να εκδώσει διάταγμα για την εξαίρεση του επαγγέλματος από την απελευθέρωση.

Οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης ήταν οι πρώτοι του κλάδου τους που αντέδρασαν από την αρχή έντονα στην καθυστέρηση του υπουργείου Υγείας να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα που θα εξαιρούσε το επάγγελμα από την πλήρη απελευθέρωση. Απελευθέρωση, η οποία όπως υποστηρίζουν οι οδοντίατροι, θα ανοίξει το δρόμο στην ίδρυση εταιριών από επενδυτές μη επιστήμονες υγείας, θα οδηγήσει σε εμπορευματοποίηση των οδοντιατρικών πράξεων και σε υποβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών για τους Έλληνες πολίτες.

Μέλη του οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Μητροπόλεως και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη ΔΥΠΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Μοίρασαν έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους στους περαστικούς και παρέδωσαν στους εκπροσώπους της Υγειονομικής Περιφέρειας ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Η οικονομική κρίση πλήττει και τον κλάδο τους και δεν είναι λίγοι οι οδοντίατροι που ετοιμάζουν βαλίτσες για το εξωτερικό. Κάποιοι βέβαια, μοιράζουν τις ημέρες της εβδομάδας σε Ελλάδα και κάποια ευρωπαίκή χώρα.

Σε αρκετές χώρες της ΕΕ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, το δυναμικό των οδοντιάτρων, ελέγχεται με διάφορες διαδικασίες όπως ο καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού φοιτητών για εισαγωγή στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές και χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος μέσω εξετάσεων μετά από ειδική εκπαίδευση.Μέσα στο 2011, ποσοστό 8% ζήτησε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης πιστοποιητικό για να μπορέσει να εργαστεί σε άλλη χώρα.

Ο αριθμός των οδοντιάτρων που είναι εγγεγραμμένοι στους οδοντιατρικούς συλλόγους της Ελλάδας ανέρχεται στις 16.500 και στην χώρα μας, καταγράφεται πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην αναλογία οδοντιάτρου ανά κάτοικο.