«Ήμουν συνεργάτης της ΕΥΠ» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, κατά την χθεσινή του απολογία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο 55χρονος ο οποίος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων που είχε στήσει «εργοστάσιο» παρασκευής στην Χαλκιδική. >>>

 

Έτσι θέλησε να δικαιολογήσει τις σχέσεις του με δύο ανώτερους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στη Χαλκιδική και είναι επίσης κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Ο 55χρονος ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι, επέμεινε στον αρχικό του ισχυρισμό ότι ήθελε να στήσει νόμιμο εργοστάσιο παρασκευής τσιγάρων καθώς όπως είπε είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη σχετική αδειδότηση. Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με το πρώτο εργοστάσιο στην περιοχή της Σίβηρης που κατηγορείται ότι είχε στήσει το κύκλωμα και το οποίο καταστράφηκε από εμπρησμό στις 7 Ιουνίου 2010. Μάλιστα ο κατηγορούμενος για άλλη μία φορά άφησε σαφείς αιχμές για μεγάλη πολυεθνική καπνοβιομηχανία.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται 19 κατηγορούμενοι. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και οκτώ δικαστικών λειτουργών υπό την εποπτεία εισαγγελέα οικονομικών εγκλημάτων. Το «εργοστάσιο», που βρισκόταν σε δασική περιοχή στη θέση «Κελί» κοντά στον επαρχιακό δρόμο Σίβηρης - Φούρκας, ήταν το δεύτερο που στήθηκε από τα μέλη του ίδιου κυκλώματος, καθώς το καλοκαίρι του 2010 οι προηγούμενες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε η σπείρα τυλίχτηκαν στις φλόγες έπειτα από βραχυκύκλωμα.

Σύμφωνα με το βούλευμα που εκδόθηκε, από τη δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος η ζημιά που υπέστη η καπνοβιομηχανία «Phillip Morris» είναι 5.630.000 ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό δημόσιο φτάνουν τα 4.782.758 ευρώ. Τα κέρδη για τα μέλη του κυκλώματος ήταν τουλάχιστον 640.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται ότι στα παράνομα εργοστάσια είχαν «παραχθεί» 10.000.000 λαθραία τσιγάρα.