Δεν παραδόθηκαν… αμαχητί οι ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ της πλατείας Αριστοτέλους, στις βουλές του δήμου Θεσσαλονίκης, για την  οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους της πλατείας. Συμφώνησαν, μεν, να μπει τάξη, έθεσαν ζητήματα αστυνόμευσης και καθαριότητας, δε… >>>

 

Αρκετοί από αυτούς ζήτησαν την κατανόηση του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί στις επιχειρήσεις τους, η οικονομική κρίση. Και ζήτησαν να μην επιβάλλονται, συνεχώς, πρόστιμα.

Κατά την τοποθέτηση του ο Γιάννης Μπουτάρης υπενθύμισε ότι η ανάπλαση της ιστορικής Πλατείας Αριστοτέλους προβλέπει μεγάλης κλίμακας παρέμβαση για τη διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης και τη βελτίωση της κινητικότητας κατοίκων – επισκεπτών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2015. Έτσι είπε ότι το νέο σχέδιο οριοθέτησης θα εφαρμοστεί σταδιακά, έως ότου ολοκληρωθεί η ανάπλαση και διαβεβαίωσε ότι δε θα χάσουν εκατοστό από τον οριοθετημένο χώρο τους.

«Θέλουμε να γίνει και στην πόλη μας, ότι γίνεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις. Να αναδειχθεί η ιστορική φυσιογνωμία της πλατείας, να αποτραπούν οι αυθαίρετες καταλήψεις και να υπάρξει ισομερής κατανομή του κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έτσι θα προστατευθούν τα διατηρητέα κτίρια και θα εξασφαλισθεί η ελεύθερη διακίνηση των πεζών στις στοές και στην πλατεία» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα, για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου αλλά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που το ταχύτερο θα υλοποιηθεί με σεβασμό στη μνημιακότητα και την ιστορία της πλατείας Αριστοτέλους».

Στους επιχειρηματίες δόθηκε προθεσμία μέχρι την προσεχή Παρασκευή 23 Μαρτίου, να μελετήσουν και να προσυπογράψουν το σχέδιο που αφορά το κατάστημά τους ή να παρουσιάσουν εναλλακτικές τροποποιήσεις για το χώρο των τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπεται να καταλάβουν.

Στην πρόταση του δήμου προβλέπονται τα εξής:

  • -Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους.
  • -Ο κοινόχρηστος χώρος που διατίθεται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων οριοθετείται από την οικοδομική γραμμή (μέτωπο) των οικοδομικών τετραγώνων εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους και από τον εσωτερικό διάδρομο που υπάρχει ανάμεσα στα υφιστάμενα παρτέρια, όπως απεικονίζεται με γραμμοσκιασμένη επιφάνεια στο σχέδιο που συνοδεύει την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
  • -Οριοθετούνται συμμετρικά τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους τεσσάρων μέτρων για την ακώλυτη διέλευση πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό χώρο της πλατείας.
  • Προβλέπεται, επίσης, η τοποθέτηση ομοιόμορφων, καλαίσθητων διαχωριστικών που θα οριοθετούν το χώρο που αντιστοιχεί σε κάθε κατάστημα στις διαγραμμίσεις των τραπεζοκαθισμάτων.

Στις νέες ζώνες θα υπάρχουν διάδρομοι πλάτους ενάμισι μέτρου για τη διέλευση των πεζών, καθώς και διάδρομοι προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης στις εισόδους των οικοδομών που βρίσκονται εντός των στοών της πλατείας και ιδίως η δυνατότητα ανάπτυξης πυροσβεστικού οχήματος.