“Ο κ. Μαγκριώτης είδε τα έργα, δε βλέπει τη διάβρωση των ακτών”, σχολιάζει ο Πάνος Ζέρβας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, μια μέρα μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. >>>

 

“Στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, που ξεκινάει από την Καλαμαριά και φτάνει ως την Αγία Τριάδα, η διάβρωση είναι πια ορατή διά γυμνού οφθαλμού σε πολλά σημεία. Και είναι προφανές ότι προκαλείται από τις κατασκευές που ξεφυτρώνουν στην ακτή: το αλιευτικό καταφύγιο των Νέων Επιβατών, το κανάλι μπροστά στο ΚΑΠΠΑ και –κυρίως– την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10/28 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με κάθετο μπάζωμα του Θερμαϊκού σε μήκος ενός χιλιομέτρου”, υποστηρίζει ο κ. Ζέρβας.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, η διάβρωση εξαφανίζει την ακτή, από το αεροδρόμιο ως την Αγία Τριάδα. “Σε λίγο ο παραλιακός δρόμος θα πέσει στη θάλασσα, ενώ τα Τσαΐρια, μια έκταση-φιλέτο 2.300 στρεμμάτων δίπλα στην Περαία, θα επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν το 1916, δηλαδή θα ξαναγεμίσει θαλασσινό νερό”, προσθέτει ο κ. Ζέρβας.

Η θεραπεία που προβλέπεται γι’ αυτό το πρόβλημα είναι πραγματικά εφιαλτική: οριζόντιοι και κάθετοι κυματοθραύστες από μεγάλα βράχια (μπλόγκια) και τσιμεντάρισμα της ακρογιαλιάς. “Η «επανόρθωση» δηλαδή απλά θα ολοκληρώσει την καταστροφή ενός μοναδικού φυσικού κι αναπτυξιακού θησαυρού”, εξηγεί.

Σήμερα το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κι αν οι γενικότερες συνθήκες το επιτρέψουν, κάποτε θα ολοκληρωθεί. “Σε κάθε περίπτωση, η ζημιά που προκαλεί στην ακτομηχανική δίαιτα της ακτής είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχίζεται. Παράλληλα όμως συνεχίζεται και η δραστηριότητα φορέων και πολιτών, οι οποίοι παρατηρούν με αυξανόμενη ανησυχία τις επιπτώσεις της επέκτασης του διαδρόμου 10/28 στην ανατολική ακτή”, λέει.

Τι πρέπει, όμως, να γίνει, για να βελτιωθεί, έστω και την ύστατη ώρα, η κατάσταση; “Το… αυτονόητο”, λέει ο κ. Ζέρβας. Κι εξηγεί: “Μια ομάδα ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει και θα αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση, θα τη συγκρίνει με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, θα εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων (κυρίως της διάβρωσης) και θα κάνει μια πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν είναι, αυτό καθεαυτό. Το δύσκολο είναι να αποδεχτούμε το αυτονόητο”!


Η φωτογραφία είναι από τους Νέους Επιβάτες κι έχει δοθεί από τους Οικολόγους Πράσινους