Το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων δεν δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. >>>Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε χθες ότι θα υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI με τη σύσταση ειδικού φορέα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τη μεταβίβαση σε αυτά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. 
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι θα καλέσει σε ξεχωριστές συναντήσεις τις διοικήσεις των Ταμείων που αποδέχθηκαν το κούρεμα και αυτές που είπαν όχι στην εθελοντική συμμετοχή τους. Κατηγόρησε τις τελευταίες ότι ενήργησαν με γνώμονα μικροκομματικά συμφέροντα και έθεσαν σε κίνδυνο την περιουσία των ασφαλισμένων τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη τα Ταμεία θα χάσουν 11 δισ. ευρώ από το κούρεμα. Επισημαίνει ωστόσο ότι «αν σήμερα τα Ταμεία ρευστοποιούσαν τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους θα εισέπρατταν μόλις το 25% έως 30% της αξίας λόγω της απαξίωσής τους στην αγορά». Και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος σε δήλωσή του τονίζει ότι «η συμμετοχή του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα στο PSI δεν δημιουργεί κανένα ταμειακό πρόβλημα το οποίο συσχετίζεται με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας». 
Ωστόσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ" αφορά τα μειωμένα έσοδα που έχουν από εισφορές λόγω της εκτίναξης της ανεργίας και των περικοπών στους μισθούς. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υπολογίζει πάντως ότι τα νέα δεδομένα θα επιφέρουν για το 2012 απώλειες-σοκ στο ασφαλιστικό σύστημα ύψους 9 δισ. ευρώ, σε σημείο - όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης - να χρειάζεται νέα ασφαλιστική παρέμβαση το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει αμέσως το κράτος να αντικαταστήσει τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI, επισημαίνοντας ότι το κούρεμα θα ανατρέψει τις αποδόσεις των επενδύσεών τους (π.χ. αποδόσεις από ομόλογα).