«Η χώρα μας βρίσκεται σε μία ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας από μία ανώνυμη οικονομική αυτοκρατορία». Αυτό δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γιάννης Μυλόπουλος, κατά τη διάρκεια >>>

του επίσημου εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., υποστήριξε στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ότι «η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει οδηγήσει τους φτωχούς να γίνουν φτωχότεροι και τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι. Είναι απορίας άξιο λοιπόν ότι συζητούμε για έξοδο από την κρίση, θεωρώντας ως δεδομένο το διεθνές οικονομικό πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Η Ελλάδα αντιστέκεται στην ιδιότυπη εισβολή των οικονομικών δυνάμεων με όσα μέσα διαθέτει. Η Παιδεία αποτελεί ισχυρή προϋπόθεση για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει το έργο που επιτελούν τα πανεπιστήμια και να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων τους. Αν όμως σήμερα το πανεπιστήμιο λειτουργεί, αυτό οφείλεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων πανεπιστημιακών που με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπηρετούν τους στόχους της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης σε ένα εχθρικό περιβάλλον και χωρίς οικονομικούς πόρους».
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητή Ιωάννη Μουρέλο, με θέμα: «Ιστορική γνώση και Ελευθερία».