Συστάσεις προς τους Ευρωπαίους δίνει με έκθεσή του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη καθώς εκτιμά πως ο κίνδυνος κρίσης στην Ευρωζώνη δεν έχει περάσει. >>>

Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, ενώ συστήνει στους επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης να εξετάσουν νέα μείωση του βασικού επιτοκίου αλλά και επέκταση της παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.
«Αν ενταθεί εκ νέου η κρίση θα χρειαστεί πιθανότατα να διευρυνθούν τα μέτρα σταθεροποίησης των τιμών και στήριξης του μηχανισμού νομισματικής ροής» σημειώνει ο διεθνής οργανισμός. Προειδοποιεί, παράλληλα, ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες, ότι τα επίπεδα χρέους συνεχίζουν να αυξάνονται και εκτιμά πως δεν είναι καθόλου σίγουρη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα 17 κράτη - μέλη της ευρωζώνης χρειάζεται να προχωρήσουν σε φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Η εμπιστοσύνη της αγοράς στο κρατικό χρέος της ευρωζώνης είναι εύθραυστη», αναφέρει στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός, σημειώνοντας πως είναι «ασυνήθιστα αβέβαιες» οι προοπτικές για την ανάπτυξη και εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επίλυση της κρίσης χρέους.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα σημειώσει οριακή άνοδο 0,2% το 2012.
Να σημειώσουμε πως η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει στην παροχή δανεισμού ύψους ενός τρισ. ευρώ προς τις τράπεζες, τριετούς διάρκειας σε δύο φάσεις, τον περασμένο μήνα και τον Δεκέμβριο του 2011. Επιπλέον ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1%.