΄Ολι Ρεν: Η ανεύθυνη πολιτική φταίει για την Ελλάδα

«Η ελληνική κρίση αποτελεί τεράστια πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και την ΕΕ. >>>
Είναι το αποτέλεσμα πολυετών ανεύθυνων πολιτικών», δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και της επιτροπής απασχόλησης, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα.
Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Επίτροπος Ρεν τόνισε ότι χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, απεφεύχθησαν τα χειρότερα. «Αποφύγαμε την κοινωνική καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας.
Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν, τόνισε ότι το έργο της τρόικας επικεντρώνεται στην αρωγή προς την Ελλάδα, προκειμένου να αναδιαρθρώσει και να εξισορροπήσει την οικονομία της και μεσοπρόθεσμα να βελτιώσει τις ευκαιρίες για απασχόληση και ανάπτυξη.
Όπως είπε ο Όλι Ρεν, η απασχόληση και η ανάπτυξη είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι η απαραίτητη προσαρμογή θα χρειαστεί χρόνο.
Αναφερόμενος στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι αποτελεί «μάθημα». Ανέφερε, συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα έχει δύο αχίλλειες πτέρνες. Όπως είπε, η πρώτη είναι οι χαμηλές δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η δεύτερη είναι η έλλειψη της πολιτικής ενότητας. Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι το ζήτημα της πολιτικής ενότητας ναι μεν βελτιώθηκε, αλλά μπορεί να θεραπευθεί, μόνο από την ίδια την ελληνική κοινωνία. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι ανήκει στην Ελλάδα και ότι η Τρόικα βοήθησε στο σχεδιασμό του. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας. Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα συνοδεύεται από μια «άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη», κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις χώρες της ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να ορθοποδήσει.
«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε», δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Ο Επίτροπος οικονομίας τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει γίνει. «Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», δήλωσε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν είναι επαρκής για να κλείσει το κενό της ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.
(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια