Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε χθες το βράδυ τέσσερις Σέρβους στην περιοχή Μπέλα Ζέμλια, στο σημείο ελέγχου Κοντσούλι, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου Σερβίας. >>>
Μεταξύ των συλληφθέντων Σέρβων κατοίκων του Κοσόβου είναι ο δήμαρχος της Βιτίνα Σρέτσκο Σπάσιτς και ένας αστυνομικός από το Ουρόσεβατς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου της Σερβίας για το Κόσοβο, «αιτία της σύλληψης και της κράτησης των τεσσάρων Σέρβων είναι ότι δήθεν βρέθηκε στην κατοχή τους εκλογικός κατάλογος και ότι είναι υπάλληλοι σερβικών θεσμών».
Το υπουργείο της Σερβίας για το Κόσοβο ζήτησε από την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) να αντιδράσει άμεσα, να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των Σέρβων του Κοσόβου, καθώς και να σταματήσει «τις αναίτιες συλλήψεις και την κακοποίηση Σέρβων από την αστυνομία, φαινόμενα, τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει συχνά».
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Μπαϊράμ Ρετζέπι χθες το βράδυ αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις για την υπόθεση.
«Δεν είμαι έτοιμος να σχολιάσω» δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Η εκπρόσωπος της Eulex Ιρίνα Γκουντέλιεβιτς δήλωσε στο Tanjug ότι μέλη της αποστολής δεν βρίσκονται συνεχώς στη διάβαση Μπέλα Ζέμλια, στον οδικό άξονα Μπουγιάνοβατς - Γκνίλανε και ότι το ζήτημα είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας του Κοσόβου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ