Φωνάζουν οι εξαγωγείς: «Το PSI τελείωσε. Ώρα το κράτος να αποπληρώσει άμεσα τις οφειλές του στις ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις»! Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) υπογραμμίζει ότι >>>

οι επιχειρήσεις «έχουν εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής για τις οφειλές του δημοσίου προς τις ίδιες και για την αρνητική πιστωτική επέκταση των τραπεζών».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή στην μηνιαία πορεία του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011 σημείωσαν πτώση μέχρι και 11,6%, ενώ τον Ιανουάριο 2012, σημείωσαν οριακή άνοδο κατά 3,2%.

O ΣΕΒΕ δηλώνει ότι θα κινηθεί σε τρία επίπεδα:

  1. θα καταγράψει τα χρέη του δημοσίου προς τις ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις σε διάστημα 10 ημερών,
  2. θα θέσει σαφείς προτεραιότητες με βάση την παλαιότητα των οφειλών,
  3. θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποπληρωμής πριν να είναι αργά και οι τελευταίες εν ζωή ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, που ακόμα απασχολούν Έλληνες εργαζομένους, χάσουν τη μάχη με τη ρευστότητα.

Τέλος, ο ΣΕΒΕ, αφού διαπιστώνει είναι μια «αναντιστοιχία έργων και λόγων» επισημαίνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση του φορολογικού και δικαστικού συστήματος, με επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και την προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών όπως ο θεσμός της διαμεσολάβησης, που μπορούν να συμβάλλουν στην απλούστερη, ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή τακτοποίηση εκκρεμοτήτων και στην ασφάλεια των ιδιωτικών συναλλαγών και των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.