kourema_xreous_02Το πρόσωπό του μπορεί να μην το έδειχνε, τα λόγια, όμως, του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, επέμεναν πως “με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI φεύγει από την πλάτη του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος 105 δισ. ευρώ”. >>>

 

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, υπογράμμισε: «Οφείλαμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας αυτή την απαλλαγή από το βάρος του χρέους».

Γιατί, όμως, χαίρεται ο Βενιζέλος; Σύμφωνα με τα λεγόμενά του:

  • Επιτυγχάνεται ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ δεν αποκλείεται και ακόμα μεγαλύτερη μείωση αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι μικρότερο.
  • Στη συμμετοχή των ξένων ομολογιούχων στο PSI, «έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές βιωσιμότητάς της».

GREECE/

Τι γίνεται, όμως, με τα ομόλογα; Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στον κορμό του ελληνικού χρέους, που είναι τα ομολόγα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, είχαμε 152 δισ. ευρώ προσφορές για συμμετοχή και θετική ψήφο στη διαδικασία των CACs. Στη δεύτερη δεξαμενή, που αφορά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διέπονται όμως από αλλοδαπό δίκαιο, είχαμε προσφορά ανταλλαγής για 12,3 δισ., την οποία ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή συμμετοχή». Για τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ, υπήρξε συμμετοχή 7 δισ.

Τα… κακά ταμεία

bad_boys_2_poster_will_smith_martin_lawrence_michael_bay_01Ο κ. Βενιζέλος άσκησε εκ νέου έντονη κριτική στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων τους. «Δεν είναι δυνατόν να παρεισφρέουν σε μια απόφαση τέτοιου επιπέδου συνδικαλιστικά ή μικροκομματικά κριτήρια», υποστήριξε. Ξέχασε, πάντως, ότι πρώην πρόεδρος ενός από τα ταμεία, που πήρε αποφάσεις οι οποίες είχαν σχέση με τα ομόλογα, είναι, πλέον, μόνιμος κάτοικος Κορυδαλλού. Αντίθετα, άφησε ανοικτές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των Ταμείων αυτών, καθώς είπε ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο διοίκησής τους, να διοικούνται με τρόπο επαγγελματικό, διαφανή και αξιόπιστο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη πως στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση των CACs και πρόσθεσε πως με την ενεργοποίησή τους αυτή θα επιτευχθεί συνολική συμμετοχή 197 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς ή 95,7%. «Η συμμετοχή υπερβαίνει σαφώς το όριο που είχαμε θέσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας», τόνισε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται έως τις 23 Μαρτίου η προθεσμία συμμετοχής για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ.

Και με το κούρεμα των δανείων τι θα γίνει;

kourema_xreous_03Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τύχη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες ανέφερε ότι υπάρχουν διακανονισμοί, καθώς «η τράπεζα δεν μπορεί να λάβει από τον μη έχοντα» και έκανε λόγο για έναν μηχανισμό «κυλιομένης διευθέτησης δανείων».

Με άλλα λόγια, τζίφος τα όσα ακούγονταν τις προηγούμενες ημέρες, για “κούρεμα” και των χρεών των νοικοκυριών. Λες και κανείς δεν έμαθε το μάθημά του από τη μεγάλη κρίση των ΗΠΑ, με την κατάρρευση των τραπεζών. Τότε που συγκεκριμένες τράπεζες χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος, για να στηρίξουν τα δάνεια. Τις δάνεισαν, για να δανείσουν. Εκείνες έκλεισαν τις κάννουλες, κράτησαν τα χρήματα, πλήρωσαν τα μπόνους των γκόλντεν μπόις, αβγάτισαν τα μερίσματα των μετόχων τους και ξεχρέωσαν τα χρήματα χωρίς να δώσουν δραχμή σε επιχειρηματίες, ή σε οικογενειάρχες που θα αγόραζαν κάποιο σπίτι, για να κινήσουν τον τομέα της οικοδομής. Κι ήρθε η κατάρρευση.

Τώρα είναι η σειρά μας, να στηρίξουμε τις τράπεζες, με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων (όπως πάντα). Μόνον που δε φαίνεται να υπάρχει παρέμβαση υπέρ όλων των υπολοίπων. Και, όπως γίνεται, συνήθως, στο κούρεμα, όσο και κοντά αν τα “πάρεις” στο τέλος τα μαλλιά ξαναμακραίνουν…