Την ακριβή ποσότητα των φαρμάκων που απαιτούνται για τον κύκλο της θεραπείας που συνιστά ο γιατρός θα δίνουν οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με πρόταση που μελετά το υπουργείο Υγείας. Ετσι, αν κάποιος χρειάζεται για παράδειγμα, τα 20 από τα 25 χάπια μιας συσκευασίας, τότε θα παίρνει ακριβώς αυτά και το Ταμείο του θα πληρώνει επίσης μόνο αυτά. >>>
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης: σύμφωνα με υπολογισμούς, κάθε χρόνο πετιούνται αχρησιμοποίητα φάρμακα αξίας 1 δισ. ευρώ στα σκουπίδια, ποσό που θα περιοριστεί σημαντικά αν οι ασφαλισμένοι - ασθενείς δεν αγοράζουν φάρμακα που εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι δεν χρειάζονται.
Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τα σενάρια που μελετώνται περιλαμβάνουν ακόμη και τη χορήγηση φαρμάκων από βάζα, ώστε ο φαρμακοποιός να δίνει στον ασφαλισμένο την ακριβή ποσότητα φαρμάκου που χρειάζεται για την αποθεραπεία του.
Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι το σχέδιο δεν θα προλάβει να περάσει από τη Βουλή λόγω εκλογών, εκείνος ωστόσο έχει δώσει εντολή για την προετοιμασία του αφού θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τον διάδοχό του.
Οπως διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ακόμη και οι συσκευασίες κάποιων φαρμάκων αυξάνουν τη δημόσια δαπάνη. «Για παράδειγμα, ένα σκεύασμα που περιλαμβάνει 40 χάπια κρίνεται ακριβό όταν η θεραπευτική περίοδος δεν ξεπερνά - σύμφωνα με το πρωτόκολλο - τις 30 ημέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το περίσσευμα θα πεταχτεί. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν να εξαιρεθεί από τη θετική λίστα η συγκεκριμένη συσκευασία, αλλά να παραμείνει το ίδιο σκεύασμα στην συσκευασία των δέκα χαπιών».
Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις φαρμάκων. Οπως δημοσιοποίησε χτες, εκτός από αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αλλά και φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις, τα ράφια των φαρμακείων έχουν αδειάσει ακόμη από παιδικά εμβόλια.
«Οι ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, τον πνευμονιόκοκκο, τη διφθερίτιδα και τον τέτανο είναι σε μόνιμη σχεδόν έλλειψη», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Παρ' όλα αυτά, οι φαρμακαποθηκάριοι και οι φαρμακευτικές εταιρείες επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας και πως οι ποσότητες υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του παιδικού πληθυσμού.