Στη χώρα μας, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που θα γεννήσουν το πρώτο παιδί τους με καισαρική τομή, θα προχωρήσουν να γεννήσουν και τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο. >>> Αυτή η πάγια πρακτική της «μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική» η οποία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, φαίνεται ότι δεν είναι η μόνη ασφαλής λύση. 
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει μια φορά με καισαρική τομή, μπορούν να δοκιμάσουν να γεννήσουν φυσιολογικά την επόμενη φορά. Βέβαια, καλό είναι να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η εγκυμοσύνη να είναι ομαλή χωρίς προβλήματα, να έχει μεσολαβήσει τουλάχιστον ένας χρόνος μεταξύ καισαρικής τομής και σύλληψης και, φυσικά, η γυναίκα να επιθυμεί να δοκιμάσει να γεννήσει φυσιολογικά. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος που έκανε η γυναίκα καισαρική τομή την πρώτη φορά δεν υφίσταται στην επόμενη εγκυμοσύνη πχ. το μωρό να έρχεται με τους γλουτούς πρώτα. Μια τέτοια γυναίκα έχει πιθανότητες πάνω από 70% να γεννήσει φυσιολογικά την επόμενη φορά. 
Ο κίνδυνος μιας γυναίκας με καισαρική που δοκιμάζει να γεννήσει φυσιολογικά είναι η διάνοιξη της τομής της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν και αυτή είναι μια σοβαρή επιπλοκή, που απαιτεί άμεση διεκπεραίωση της γέννας συνήθως με καισαρική τομή, γνωρίζουμε πια ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι κάτω από 1% σε μια γυναίκα που ξεκινά να γεννά μόνη της. Εξάλλου, οι γυναίκες που δοκιμάσουν τον τοκετό μετά από καισαρική, γεννούν σε οργανωμένο μαιευτήριο, με συνεχή παρακολούθηση τόσο της γυναίκας όσο και του εμβρύου, ώστε το ενδεχόμενο διάνοιξης της τομής να μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα. 
Ο τοκετός μετά από μια καισαρική τομή είναι μια πρακτική που δικαιούνται οι γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά. Είναι επίσης βασικός τρόπος περιορισμού των καισαρικών τομών που όλοι γνωρίζουμε ότι, στη χώρα μας, κυμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Έχει φυσικά σημασία ο γιατρός και η μαία να έχουν εμπειρία στην εφαρμογή του τοκετού μετά από καισαρική τομή. 
ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA 
Μαιευτήρας Γυναικολόγος 
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου