obama_pagkosmia_trapeza_01Τους τρεις υποψήφιους για τη διαδοχή του προέδρου του αμερικανού Ρόμπερτ Ζέλιγνκ ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για τον αμερικανό Γιμ Γουονγκ Κιμ, τον κολομβιανό Χουάν Αντόνιο Οκάμπο και την νιγηριανή Νοτζι Οκονχο - Ιουεάλα.  >>>

 

Ο κ. Ομπάμα επέλεξε τον Νοτιοκορεάτη και ακαδημαϊκού Τζιμ Γιονγκ Κιμ ως υποψήφιο των ΗΠΑ για τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Γιονγκ Κιμ είναι πρόεδρος του Κολλεγίου Ντάμουθ, γιατρός και πρώην διευθυντής του τμήματος για το HIV/Aids του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κίνηση Ομπάμα θεωρείται άνοιγμα των ΗΠΑ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους προς την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στον τομέα αυτό.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι, από την ίδρυσή της το 1944, παραδοσιακά Αμερικανός πολίτης, ωστόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες θεωρούν ότι έχει έρθει ο καιρός για αλλαγή.

Ήδη τρεις αφρικανικές χώρες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Νιγηρίας, Νγκόζι Οκόνιο-Ιουεάλα.