perifereia_simbaseis_neoi_agrotes_20120319_01Τις  πρώτες συμβάσεις μίσθωσης δημόσιας γεωργικής γης υπέγραψε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Δριβελέγκα, του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του Αντιπεριφερειάρχη >>>

Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δ. Ευθυμιάδη, σήμερα Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ε. Φωτόπουλος, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Α. Αηδονά, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης Μ. Τζόλλας, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Τ. Μακραντωνάκη (πολιτικής γης), Ι. Τζάκη (ορυκτού πλούτου, ενέργειας, περιβάλλοντος), Χ. Κελεσίδου (πολιτισμού), Δ. Βάνης (ΚΤΕΟ), Β. Κανάκας (αλιείας), Γ. Αλεξιάδης (αγροτικής ανάπτυξης), εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας.

Οι μισθωτήριες συμβάσεις που υπογράφτηκαν σήμερα αφορούν σε 14 νέους δικαιούχους -12 εκ των οποίων είναι απόφοιτοι γεωτεχνικών σχολών- οι οποίοι μισθώνουν 32 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 118 στρεμμάτων, με το συμβολικό αντίτιμο των 5 ευρώ ανά στρέμμα.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κοντά στους νέους αγρότες. Σήμερα είναι και γι’ αυτούς και για μας μια ξεχωριστή μέρα. Σήμερα ήρθαμε εδώ όχι για να επικρίνουμε, αλλά για να ευχαριστήσουμε την Πολιτεία για μια σημαντική απόφαση: να μισθώσει δημόσια γεωργική γη σε νέους και άνεργους αγρότες διά της Περιφέρειας. Εύχομαι να ξαναέρθουν στη Θεσσαλονίκη υπουργοί και να ξαναβρεθούμε σε τέτοιες τελετές, ανάλογης της σημερινής», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να στηρίξουμε τους νέους αγρότες», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δ. Ευθυμιάδης. Το μέτρο ενίσχυσης νέων και ανέργων αγροτών δεν αφορά μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη είμαστε σε ετοιμότητα για αντίστοιχες διαδικασίες στη Χαλκιδική, στις Σέρρες και στην Πιερία, όπου εκκρεμούν οι βεβαιώσεις για τις εκτάσεις από τα Δασαρχεία. «Φροντίσαμε να γίνουν όλα όπως έπρεπε. Είναι χαρά μας που συμβάλαμε κι εμείς, μέσα από τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων των υπηρεσιών μας, στο να ενδυναμώσουμε τη διάθεση αλλά και το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στη μητέρα Γη», κατέληξε ο κ. Ευθυμιάδης.

Ευτυχής για τη συμμετοχή της σε μία τέτοια εκδήλωση δήλωσε και η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, τονίζοντας ότι «σε τέτοιες δύσκολες εποχές, αποφάσεις της Πολιτείας που στηρίζουν συμπολίτες μας, σαφώς τυχαίνουν της επιδοκιμασίας όλων μας».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «για την πάρα πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει» και συνεχάρη ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δ. Ευθυμιάδη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στη διαδικασία κατάρτισης των μισθωτηρίων συμβάσεων. «Οι υπηρεσίες υπερέβαλαν εαυτούς για να γίνουν όλα στην εντέλεια. Σήμερα κάνουμε την αρχή. Θα υπάρξει συνέχεια», τόνισε ο κ. Δριβελέγκας.